Tőzsde - Erősödő indexek New Yorkban

Gazdaság, 2017.12.08

Pénteken bizakodó befektetői hangulatban, erős kezdés után, pozitív tartományban mozogtak a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,38 százalék, az S&P-500 index 0,53 százalék, a Nasdaq Composite index 0,60 százalék nyereséget mutatott.

Pénteki eredményük alapján az indexek a hetet is szerény nyereséggel fejezik majd be. A hét elején még estek a mutatók, elsősorban a technológiai ágazat papírjaiban felhalmozott árfolyamnyereség lefölözése miatt. A technológiai ágazat teljesített a legjobban az idén a tőzsdéken.

Az amerikai részvényindexek, az új adminisztráció adóreformja reményében, jelentős árfolyamnyereségre tettek szerit a tavaly novemberi elnökválasztás óta. A Nasdaq Composite az év eleje óta közel 27 százalékkal, az S&P-500 index 18 százalékkal, a DJIA index 23 százalékkal erősödött.

Pénteken is a technológiai papírok vezették az erősödést, az S&P-500 és a Nasdaq Composite indexek emelkedéséhez a Microsoft, az Apple és az Amazon.com járult hozzá a legnagyobb mértékben, a DJIA-30 indexet pedig a Boeing és az United Health emelte meg.

A pénteki árfolyam-erősödéshez a belföldi makrogazdasági adatok mellett az ázsiai és az európai tőzsdéken elért nyereségek is hozzájárultak. Ázsiában a kínai külkereskedelmi forgalom növekedéséről közzétett adatok, Európában pedig a Brexit-megállapodás dobta meg az árfolyamokat.

A pénteken publikált kimutatás alapján novemberben a várakozásokat meghaladó mértékben, 228 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 200 ezres növekedést vártak.

Mindemellett a piacok már biztosra veszik a kamatemelést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő heti kedd-szerdai ülésén. A szerdai közleménytől utalásokat is várnak a monetáris szigorítás jövő évi ütemére nézve.

Az olajár a csütörtöki másfél százalék emelkedést pénteken újabb egy-másfél százalékkal tetézte. Szerdán mintegy három százalékkal csökkent az olajár. A csütörtöki áremelkedést az amerikai készletek csökkenése, a péntekit pedig a kínai importkereslet emelkedése váltotta ki. A WTI nyersolaj 1,02 százalékkal állt magasabban az amerikai kereskedés vége előtt mintegy két órával, hordónként 57,27 dolláron, a Brent pedig 1,64 százalékkal, 63,22 dollárra emelkedett. Az olajár a hét két utolsó napján elért emelkedés ellenére is veszteséges hét elé néz.

A dollár erősödése május óta a legnagyobb heti árcsökkenés felé nyomja az arany árát. Az arany jegyzése a határidős piacon az amerikai kereskedés kezdetén 0,34 százalékkal állt alacsonyabban, 1248,80 dolláron unciánként. Az euró 0,10 százalékkal, 1,1761 dollárra gyengült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!