Tőzsde - Leadták nyitáskori nyereségeiket az amerikai indexek

Gazdaság, 2017.03.10

A kereskedés végének közeledtével leadták nyitáskori nyereségeiket a főbb amerikai tőzsdeindexek pénteken.

A 0,3 százalék nyereséggel kezdő DJIA-30 index csekély veszteséget mutatott a zárás előtt mintegy két órával, az S&P-500 és a Nasdaq Composite indexek 0,4-0,5 százalékos nyitáskori nyeresége pedig szerény pozitív értékre fogyatkozott a kereskedés vége felé.

A pozitív kezdéshez elsősorban a foglalkoztatás várakozások feletti februári növekedéséről és a munkanélküliségi ráta csökkenéséről a tőzsdei nyitás előtt közzétett kimutatás járult hozzá. Az indexemelkedés leolvadása pedig részben az egyébként bíztató foglalkoztatási adatok között fellelhető negatív hírnek, a munkaerőköltség csökkenésének, részben pedig a foglalkoztatás kedvező alakulásának köszönhetően szinte már biztosra vehető jövő heti dollárkamat-emelésnek tulajdonítható.

Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból tíznek emelkedett az indexe, a legnagyobb mértékben a fejlett technológiai ágazaté. A veszteséges részvények csoportját az ingatlanpiac vezette.

Az energiaipari részvényeket az olaj árának a csökkenése gyengítette. Az olajár kezdetben emelkedett pénteken, korrigálva az előző napokban elszenvedett veszteségeit. Csütörtökön december óta első alkalommal 50 dollár alá csökkent az amerikai WTI nyersolaj ára. A WTI a héten akár hét százalékot is veszíthet árából, ami öt hónapja a legnagyobb heti árcsökkenése lehet. A nyersolaj világpiaci árát a már kilencedik hete folyamatosan emelkedő amerikai nyersolajkészletek terhelik meg az OPEC hatékony termeléskorlátozása ellenére is. Pénteken emellett a termelő amerikai olajkutak számának növekedéséről közzétett adat is hozzájárult az olajár csökkenéséhez.

A WTI nyersolaj ára az amerikai piaci zárás előtt két órával 1,48 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 48,55 dolláron, a Brent nyersolaj pedig 1,36 százalékkal alacsonyabban 51,48 dolláron.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,10 százalékkal jegyezték alacsonyabban unciánként 1201,95 dolláron. Az arany ára január vége óta első alkalommal csütörtökön csökkent 1200 dollár alá.

A dollár gyengült, az eurót 1,02 százalékkal jegyezték erősebben 1,0684 dolláron, február közepe óta a legerősebb árfolyamon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!