Tőzsde - Vegyes zárás a főbb európai tőzsdéken

Gazdaság, 2018.03.14

Vegyes kezdés után az amerikai árfolyamokat követve veszteségbe fordultak, majd vegyesen, de többségében veszteséggel végeztek szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.

A páneurópai Stoxx 600 index 0,2 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,1 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,1 százalékkal csökkent.

A nem hivatalos záróadatok szerint a londoni FTSE-100 index 0,07 százalékkal emelkedett az európai kereskedési idő végére. Frankfurtban a DAX index 0,11 százalékkal emelkedett, Párizsban a CAC-40 index 0,04 százalékkal csökkent. A madridi index 0,02 százalékkal, a milánói 0,99 százalékkal végzett alacsonyabban.

Az árfolyamok az európai piacokon is az amerikai tőzsdéken bekövetkezett fordulattal párhuzamosan indultak lefelé. Az erősödéssel kezdő amerikai tőzsdeindexek az európai kereskedési idő végére már fél és egy százaléknyi veszteségben jártak.

Szerdán az amerikai és európai árfolyamcsökkenés és az azt megelőző árfolyamemelkedés is Kínával volt összefüggésbe hozható. Piaci értesülések szerint ugyanis Donald Trump amerikai elnök vámot készül kivetni 60 milliárd dollár értékű kínai importra.

Az árfolyamcsökkenésnek szinte csak a nyersanyagipari vállalatok nem estek áldozatul szerdán, mégpedig a kínai ipari termelés nem várt mértékű év eleji emelkedésének köszönhetően. A kínai ipari termelés 7,2 százalékkal nőtt az idei első két hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Az olajár szerdai emelkedése is a kínai ipari termelés növekedésére és az ebből leszűrhető olajkereslet-növekedési kilátásra volt visszavezethető. Az európai záráskor a Brent nyersolaj ára 0,23 százalékkal állt magasabban hordónként 64,79 dolláron, a WTI ára pedig 0,25 százalékkal magasabban 60,86 dolláron.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2372 dolláron az európai kereskedési idő végén. Az arany ára 0,15 százalékkal 1325,10 dollárra csökkent unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!