Tőzsde - Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Gazdaság, 2017.04.13

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexei csütörtökön: Ausztrália és Japán veszteségben, Kína és Dél-Korea viszont nyereségben fejezte be a kereskedést.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,75 százalékkal, 18 413,00 pontra, négyhavi mélypontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,76 százalékkal, 1468,31 pontra süllyedt az Észak-Korea körüli geopolitikai feszültségek fokozódása és a japán jen dollárhoz viszonyított árfolyamának erősödése miatt. Különösen jelentősen csökkent az exportorientált nagyvállalatok és a pénzügyi cégek árfolyama.

A dollár jenhez viszonyított árfolyama erősen gyengült annak következtében, hogy Donald Tump amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak adott nyilatkozatában azt fejtegette, hogy a dollár "túl erős", és az alacsony kamatok fenntartására van szükség. Trump nem zárta ki, hogy Janet Yellent újrajelöli a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve élére. Yellen négyéves mandátuma 2018 elején jár le.

A dél-koreai Kospi 0,93 százalékos pluszban, 2148,61 ponton zárt, a koreai von 0,6 százalékkal erősödött, miután a jegybank változatlan szinten, 1,25 százalékon hagyta az alapkamatot csütörtöki ülésén, és egyben javította gazdasági növekedési előrejelzését.

A négynapos húsvéti szünet előtt az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,74 százalékos veszteségben, 5889,90 ponton zárt. A geopolitikai feszültségek mellett a vasérc árának jelentős csökkenése - egy hét alatt 17 százalékkal esett az ár - lefelé húzták a nyersanyagkapcsolt vállalatok árfolyamát. A bányavállalatok közül a Rio Tinto 4,4 százalékot, a BHP Billiton 3,9 százalékot, a Fortescue Metals, a világ negyedik legnagyobb vasérckitermelője, pedig 6,7 százalékot veszített értékéből, de az aranyat bányászó Newcrest 0,5 százalékkal drágult.

Kínában emelkedtek az indexek. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,07 százalékkal, 3275,96 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,63 százalékkal, 10 654,09 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,15 százalékkal, 3514,76 pontra nőtt.

A kedvező márciusi külkereskedelmi adatok árfolyamnövelő hatását azonban visszafogták a monetáris politika várható szigorítása miatti aggodalmak és a ingatlanpiac túlhevülésének megakadályozását célzó intézkedések. Ezenközben a befektetők fantáziáját továbbra is az új különleges gazdasági övezet mozgatja: a sencseni mintára Hopej tartományban, Pekingtől 100 kilométerre, Hsziungan (Xiongan) néven létesülő övezet 212 ezer négyzetkilométert ölel fel, 110 millió lakost számlál, így a világ legnagyobb városi agglomerációjává nőheti ki magát.

Hongkong viszont nem tudta kivonni magát a geopolitikai aggodalmak alól, így az irányadó mutató, a Hang Seng 0,29 százalékos mínuszban közelít a záráshoz. A még nyitva tartó tőzsdék közül Mumbaiban, Szingapúrban és Kuala Lumpurban is enyhén veszteséges a kereskedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!