Varga Mihály: hosszú távon egy ország gazdaságát a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg

Gazdaság, 2023.11.06

Hosszú távon egy ország gazdasági lehetőségét a vállalkozói attitűd és az innováció határozza meg, a vállalkozói attitűdnek szakismeretre kell épülnie, de tartalmaznia kell a rátermettséget is. Ha ez megvan egy országban, egy nemzetben, akkor a hosszú távú kilátások pozitívak - mondta a pénzügyminiszter az MBH Befektetési Bank indulása alkalmából tartott fogadáson hétfőn Budapesten.

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója Varga Mihály rámutatott, hogy az innovációban a kormánynak és a kormányzati gazdaságpolitikának is szerepe van. "Hiszen ha inspiratívan állunk az innovatív kezdeményezésekhez, és ezt gazdaságpolitikai szempontból is ösztönözzük, akkor a piac és az állam összekapcsolása sokkal könnyebben megtörténhet" - fogalmazott a tárcavezető.

Varga Mihály úgy vélte, ebben kitűnő szereplő a magyarországi bankrendszer, amely a feladatát is teljesítve, összekapcsolja a piaci vállalkozói és innovációs folyamatokat az állami gazdaságpolitikával, így azok egymást erősítve tudnak hatni a gazdasági növekedésre.

Kiemelte, a magyar bankrendszer stabil és ezt a hitelminősítők is meg tudják erősíteni.

A miniszter szerint a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. Ilyen mutató a nemteljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesít - jegyezte meg.

Varga Mihály hangsúlyozta: örömteli fejlemény, hogy az MBH és az OTP együttes aránya jóval felette van az országban működő külföldi bankok arányának. Reményei szerint a magyarországi bankpiac e két nagy szereplője el fog mozdulni a belső együttműködés irányába is.

A rendezvény kapcsán megjegyezte, újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az MBH története az MBH Befektetési Bank megalakulásával, amely fontos üzenet a hazai bankrendszer és az egész magyar gazdaság irányába.

"Furcsa időszakban" alakult meg ez a bank - mondta Varga Mihály, aki szerint az elmúlt 3-4 év történetét tekintve látható, hogy újabb és újabb olyan kihívások elé állt a magyar bankrendszer, amire korábban nem volt példa. Ilyen volt a koronavírusjárvány, majd az azt követő magas infláció, az energiaárak elszabadulása és az élelmiszerárak robbanásszerű változása. Ehhez járulnak hozzá a szomszédban zajló háború és a mostani közel-keleti helyzet következményei.

Az MBH Befektetési Bank megalakulásával a külső kihívásokra egy belső, lokális válasz születik - vélekedett a miniszter, aki egyúttal jelezte, ez a bankalapítás is a "saját lábra állás" fontos eleme.

Varga Mihály elmondta, bízik benne, hogy MBH Befektetési bank is olyan piaci szereplő lesz, amely a versenyképességet tovább erősíti és javítja.

Barna Zsolt, az MBH Befektetési Bank elnöke ismertette, hogy 2023. május 1-jén alakult meg Magyarország új univerzális nagybankja az MBH Nyrt., amely 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszegével, több mint 2 millió ügyfelével és az országot lefedő fiókhálózatával jelentős erőt képvisel a magyar pénzpiacokon.

A rendezvény végén Varga Mihály, Barna Zsolt és Brezina Szabolcs, az MBH Befektetési Bank vezérigazgatója ünnepélyes keretek között elindították az MBH Befektetési Bankot.
(MTI)

Címkék

Varga Mihály
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!