Védjegyet alapítottak a magánegészségyi szolgáltatók

Gazdaság, 2018.03.22

Minősített magánegészségügyi szolgáltató elnevezéssel védjegyet alapított a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára az iparág érdekvédelmi ernyőszervezete, a PRIMUS Egyesület.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben a PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete közölte, a védjegy megszerzéséhez és megtartásához a jelentkezőknek évente független szakmai auditorok által elvégzett tanúsítási folyamaton kell átmenniük.

A tájékoztatás szerint először a PRIMUS 12 alapító tagjánál 2018. április-augusztus között végzik el a védjegy használatához szükséges vizsgálatot, ősztől pedig minden magánegészségügyi szolgáltató számára lehetővé teszi az egyesület a védjegy megszerzését. Négy tanúsító vállalat konzorciuma és egy próbavásárlási specialista biztosítja az audit szakmaiságát és függetlenségét, amelynél azonnali kizáró ok a hálapénz elfogadása és a számlaadás elmulasztása. További kizáró ok a
szükséges engedélyek hiánya, a feketén foglalkoztatott munkaerő, továbbá az is, ha a szolgáltatónak nincs felelősségbiztosítása. A napi 10 beteget ellátó telephelyeken kötelező a próbavásárlás, a védjegyet pedig évente meg kell újítani - írták. Az auditok és a próbavásárlások során három területet: a legális, fehérített működésen kívül a betegbiztonságot és a minőségi ellátást vizsgálják részletesen.

Leitner György, a PRIMUS ügyvezetője a közleményben kifejtette, a tervek szerint a következő másfél évben több tucat nagyobb szolgáltató auditálása lehetséges, de várják a kisebbek jelentkezését is, hiszen az audit nincsen sem árbevételhez, sem egyéb kritériumhoz kötve. Az auditiálás ára azonban méretfüggő: a szolgáltató által kínált egészségügyi ellátás sokszínűsége, komplexitása és a telephelyek száma határozza meg; néhány százezer forintnál kezdődik, de akár milliós tétel is lehet.

A PRIMUS szerint a védjegy használata jelentős versenyelőnyt biztosít majd a rendkívül heterogén színvonalú hazai magánegészségügyi piacon működő minőségi szolgáltatóknak. Becslésük szerint a magyar magánegészségügyi piac mérete 300 milliárd forint, ennek mintegy egyharmada, legalább 100 milliárd forint adófizetés nélkül, a szektor szürkezónájában csapódik le. Budapesten és Pest megyében évi 54 milliárd forintot költ el a lakosság számla nélküli privát egészségügyi szolgáltatásokra becslések szerint, országosan ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot.

Leitner György, a PRIMUS Egyesület ügyvezetője a közleményben kiemelte, céljuk, hogy segítsék a pácienseket a betegközpontú, a betegjogokat szem előtt tartó és a jogkövetően működő magánegészségügyi intézmények kiválasztásában.

A PRIMUS Egyesületet tavaly alapította az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, valamint - pártoló tagként - a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat.

Felmérések szerint 2017-ben már a magyarok több mint 60 százaléka fordult magánegészségügyi szolgáltatóhoz egészségügyi problémájával. Az egyesület tagjai az elmúlt évben 440 ezer orvos-beteg találkozót szerveztek, ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot végeztek, 25 milliárd forint árbevételt termeltek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek be az államkasszába, 3300 embernek biztosítanak munkahelyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!