Vetőmag Szövetség: a kiskertekbe vásárolt vetőmagok értéke megközelíti az 5 milliárd forintot

Gazdaság, 2024.04.02

A hobbikertekben húsvét után indulnak a munkák; becslések szerint a piaci szereplők évente 20 millió színes tasakos kiskerti vetőmagot értékesítenek, mintegy 5 milliárd forint értékben de mennyiségük évente 3-6 százalékkal csökken - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyarországi házi kerti vetőmagpiac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok - sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica - vetőmagjait keresik. Az utóbbi években a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék, például a chilipaprikák, koktélparadicsomok iránt.

A hobbicélú vetőmagok zömét három fő kereskedelmi csatornán keresztül lehet megvásárolni: multinacionális élelmiszerláncokban, barkácsáruházakban és a hagyományos gazda- és kertészeti boltokban.

A közleményben Marton Ferenc, a Vetőmag Szövetség Zöldség Szekcióbizottságának tagja a kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék: tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab termesztését ajánlotta.

A szakember arra is kitért, hogy a tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni.

"Szeretnénk, ha a házikerti zöldségtermesztés ismét népszerűbbé válhatna." A vegyszer-mentes, környezetkímélő termesztés az egészséges táplálkozásunk alapja - fogalmazott Marton Ferenc a szövetség közleményében.

Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal összefüggő javaslatok kidolgozása, valamint a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!