TV műsor

Világszinten változatlan növekedést vár jövőre az Amundi

Gazdaság, 2019.12.30

A világgazdaság bővülése az idei szint körül alakulhat jövőre, a magyar növekedés pedig mérséklődik ugyan, de a szerkezete fenntarthatóbbá válik - derül ki az Amundi MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzéséből.

A nemzetközi alap- és vagyonkezelő társaság 2020-ban 3,2 százalék globális GDP-bővülést, és visszafogott inflációs nyomást vár. A térségek és országok közötti különbség jelentős lesz - tették hozzá.

Az Egyesült Államokban 1,8 százalékra mérséklődő, az eurózónában pedig 1,1 százalékos növekedésre számítanak. Az előrejelzés szerint csekélyebb mértékben, de Kína is veszít a lendületéből, ugyanakkor India, Oroszország és Törökország gyorsuló ütemben bővülhet. A feltörekvő világ növekedése az idei 4,2 százalékról 4,4 százalékra gyorsulhat 2020-ban - írták.

Az Amundi úgy látja, hogy növekedési ciklus végéhez közeledik a világgazdaság, ezért egyre jelentősebb sérülékenységi kockázatot valószínűsítenek a következő évekre. A magyar növekedés ezalatt fenntartható szintre csökken, ám jövőre még ennél magasabb szintet, 3,5 százalékot érhet el - olvasható az elemzésben. Az előrejelzés szerint a belföldi gazdaság egyensúlyi pozíciói nincsenek veszélyben, az államháztartás egyenlege tovább javulhat, kockázatot látnak viszont az inflációs nyomásban. Ha tovább gyengül a forint, a jegybank 3 százalékos inflációs célja is veszélybe kerülhet - tették hozzá.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!