Visszaesett tavaly a cseh fegyver- és hadianyag kivitel

Gazdaság, 2018.07.17

Jelentősen visszaesett tavaly a cseh fegyver- és hadianyagkivitel: míg 2016-ban 18,24 milliárd korona, tavaly csak 15,1 milliárd korona volt az export  - az adatokat az ipari és kereskedelmi minisztérium kivitelt ellenőrző jelentése tartalmazza, amelyet a CTK hírügynökség kedden ismertetett.

Jirí Hynek, a védelmi és biztonsági ipar szövetségének elnöke szerint a visszaesés egyik legfőbb oka, hogy az utóbbi időben a fegyverüzletek nagyon elhúzódnak, és néhány tavalyi is csak az idén zárul.

Csehország 2017-ben 106 országba szállított fegyvereket vagy más hadianyagot. A legnagyobb értékű kivitel - 1,66 milliárd korona - az Egyesült Államokba irányult. Az Európai Uniób belül 901 millió koronával Szlovákia volt a legnagyobb vevő.

Lőfegyvereket és lőszert az Európai Unión kívül 73 országba szállítottak a cseh cégek 9,1 milliárd korona értékben. A cseh lőfegyverek legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok volt.

A civilszférának szánt lőfegyver- és lőszerkivitel értéke 3,3 milliárd koronát tett ki. A 2016-os év a cseh fegyver- és hadianyagkivitel terén rekordévnek számít. Csehországban 2017 végén 261 cégnek és egy fizikai személynek volt nemzetközi fegyvekereskedelmi engedélye. A cseh fegyvergyárak termelésük 90 százalékát értékesítik külföldön. Az EU és a NATO tagállamaiban ez az arány átlagban 10 és 30 százalék között mozog - jegyezte meg a cseh hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!