ZEW - A vártnál erőteljesebben javult az áprilisi euróövezeti és német gazdasági hangulatindex

Gazdaság, 2024.04.16

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.

A ZEW honlapjára felkerült adatok szerint az euróövezet áprilisi mutatószáma 43,9 pontra lett, 10,4 ponttal magasabb a márciusi 33,5 pontnál. Elemzői várakozások átlagában az szerepelt, hogy a mutató szerényebben, 37,2 pontra nő.

A gazdasági aktuális helyzet megítélésére vonatkozó mutatószám is javult, 6 ponttal, mínusz 48,8 pontra erősödött.

A Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindex 11,2 ponttal emelkedett, a márciusi 31,7 pontról 42,9 pontra ment föl, meghaladta a szakértők által becsült 35,9 pontot. Az aktuális helyzetre vonatkozó index csak minimálisan javult, mínusz 80,5 pontról mínusz 79,2 pontra változott.

Achim Wambach, a ZEW elnöke azt mondta, hogy a fellendülő világgazdaság alapján a válaszadók fele arra számít, hogy a következő hat hónapban élénkülni fog a német gazdaság. Az erősödő derűlátáshoz hozzájárul a német exportcélországok helyzetének és gazdasági várakozásainak erőteljesebben javuló megítélése is, ami egyebek között az amerikai dollár euróval szembeni, várható felértékelődésében is megmutatkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!