Zsigó: kettős mérce osztja ketté Európát

Gazdaság, 2017.04.27

A különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik - jelentette ki Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Élelmiszer Szaklap FMCG Top 2017 konferenciáján csütörtökön Zamárdiban., ahol a "Kettős mérce osztja ketté Európát" címmel tartott előadást.

A minisztérium tájékoztatása szerint "A növekedés rakétái" címmel megrendezett esemény az FMCG - a gyorsan forgó áruk - és a kereskedelmi szakma meghatározó szereplőinek kétnapos szakmai fóruma, az ágazat egyik legfontosabb éves eseménye.

Zsigó Róbert felidézte: a kettős élelmiszer ügye idén februárban került újra fókuszba, amikor a szlovák agrárminiszter nyilvánosságra hozta a vizsgálatok eredményét.

Emlékeztetett: Fazekas Sándor agrárminiszter éppen ezért rendelt el újra egy átfogó élelmiszer-ellenőrzést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján általánosságban megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nincs egyedül a véleményével: a szlovákok, a csehek, a szlovénok, a horvátok, a románok, a bolgárok és a görögök szerint is elfogadhatatlan gyakorlat, hogy mintegy 100 millió európai állampolgár ugyanazon a néven más minőségű élelmiszerhez jut. Magyarországgal együtt ezek az országok azon az állásponton vannak, hogy Brüsszelnek fel kell lépnie ez ellen a gyakorlat ellen. Leszögezte: az érintett államok - köztük Magyarország - továbbra is kiállnak a magyar vásárlók érdekeiért.

Elmondta: az elmúlt évek áfacsökkentései a kormányzat és az ágazati szereplők szerint is meghozták a kívánt eredményeket: tisztult a piac, nőtt a felvásárlás és a fogyasztási kedv, élénkült a forgalom, nőtt az állattartók száma. Ezért a kormány úgy döntött, hogy folytatja az áfacsökkentést, így ez év január 1-jétől a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája mérséklődött 5 százalékra.

Zsigó Róbert kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása és bruttó hozzáadott értéke több mint 50 százalékkal javult az elmúlt hat évben. A kedvező hatásokat tapasztalva a kormány és az FM továbbra is elkötelezett a legfontosabb élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése mellett és kiemelt feladatának tartja az élelmiszeripar, mint stratégiai ágazat komplex fejlesztését, amelyre több mint 300 milliárd forint forrást biztosít.

Az államtitkár beszélt Magyarország hosszú távú Élelmiszergazdasági koncepciójáról (2017-2050) is, hangsúlyozva: az FM a hagyományos és egészséges élelmiszertermelést támogatja, és erre fogja ösztönözni az ágazat szereplőit a jövőben is - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!