A deepfake-jelenségről szóló könyvet mutattak be Budapesten

IT/Tudomány, 2023.10.16

A deepfake, azaz a "mély hazugságokba" vezető világra kíváncsi olvasóknak szól a Gondolat Kiadó és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös gondozásában megjelent Deepfake: a valótlan valóság című könyve, amelyet Szadai Károly, a Médiatanács tagja azzal ajánlott az érdeklődőknek, hogy a mesterséges intelligencia (AI) által létrehozott alkotások új utat nyitnak a médiatudomány felé.

Szabályokkal lehetetlen kontrollálni ezt a világot - állapította meg Szadai Károly.

A kötetet - amely 14 szerző tanulmányából áll - Aczél Petra és Veszelszki Ágnes szerkesztette. Egyik fejezetében szó van egy digitális modellről, "akit" egy projekt részeként hoztak létre - mondta el Szadai Károly a könyv bemutatóján.

Ennek a mesterséges intelligencia által kreált digitális modellnek, aki egy nap alatt három évet öregedett, volt egy karrierje, voltak követői, majd meg is halt - magyarázta. Rendelkezett hagyatékkal is, amelyet zenévé alakítottak át. Ez mélyen emberi volt - mondta, jelezve a deepfake érzelmi vonatkozásait.

A kötet szerzői, akik mindannyian jelen voltak a bemutatón, további szempontokat fogalmaztak meg a témában. Így szó volt a kiberbiztonságról, jogi, illetve személyiségjogi kérdésekről is. Nem tehetünk az ellen, ha egy AI által kreált arcképen felismerni véljük saját szemöldökünket, ha ez egyáltalán minden kétséget kizáró módon lehetséges - hangzott el.

Aczél Petra szerkesztő felvetette, hogy az AI többet tud-e annál, mint amit az ember médiatartalommá tett? Úgy vélte, többre képes, és bár még nem tud sokkal többet, de már képes hazudni.

A deepfake megfogalmazásában nem más, mint a személy plágiuma, egy olyan médiatartalom, amely tulajdonképpen szimulálja az embert, ultrarealisztikus, és azt az érzetet kelti, mintha az, amit látunk, tényleg létezne. Mintha az a "személy" tényleg akkor és úgy mondta volna, ahogy látjuk. Aczél Petra úgy vélte, mostantól minden médiatartalomra gyanakodni kell, mert a deepfake-et szinte lehetetlen beazonosítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!