A sokoldalú sportvezetőre, a 90 éve született Frenkl Róbertre emlékeztek a TF-n

IT/Tudomány, 2024.05.24

A sokoldalú sportvezetőre, a 90 éve született orvosra, egyetemi tanárra, az evangélikus egyház egyik vezető személyiségére, Frenkl Róbertre emlékeztek pénteken a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF).

Az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéken megtartott ünnepség elején Tóth Miklós tanszékvezető professzor kiemelte: a 2010-ben elhunyt Frenkl Róbert élete során összesen 12 szervezetben töltött be elnöki funkciót, ezek közül néhány azóta megszűnt, így pénteken nyolc szervezet emlékezett a professzorra, az orvostudomány doktorára.

Radák Zsolt, az egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy Frenkl Róbert "millió dologgal foglalkozott", de ezt úgy tette, mintha csak egyet csinált volna. Véleménye szerint éles elméjének és kitűnő időbeosztásának köszönhetően a rengeteg feladatát szinte tökéletesen végezte.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára arról beszélt, hogy mivel az edzések számát már nem lehet tovább növelni, ezért manapság a sporteredmények területén a fejlődéshez nagyon kellenek a modern sporttudományos módszerek. Hozzátette: Frenkl Róbert 1991-től tíz esztendőn át volt a szervezet elnökségi tagja, de már előtte, a hetvenes-nyolcvanas években olyan szakmai innovációkat adott a világnak, amelyekre máig büszkék lehetünk.

Juhász Péter főtitkár felidézte, hogy a korábbi professzor 1991-től 2009-ig töltötte be a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöki tisztét, és meglátásait zsinórmértéknek tartották a nemzetközi szövetségben, a FISU-ban.

A Semmelweis Egyetem részéről Feketéné Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes kiemelte, hogy Frenkl Róbert 1958-ban a SOTE-n végzett, majd 1957-től megalakította és ügyvezető elnöke volt az OSC-nek, és már akkoriban hangoztatta a kettős életpálya modellt, így több vízilabdázóból, többek között Szívós Istvánból lett fogorvos.

A Magyar Evangélikus Egyház nevében Prőhle Gergely világi elnök, a Magyar Sporttudományi Társaság részéről pedig Tóth Miklós méltatta a több könyvet írt és számos publikációt megjelentetett Frenkl Róbertet.

A beszédek sorát Pavlik Gábor, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke, az egyetem professzor emeritusa zárta, aki mondandóját azzal fejezte be, hogy "Frenkl Róbert élete során egyetlen dolgot csinált rosszul - túl hamar távozott közülünk".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!