Amerikai rákkutató kapta az idei Debrecen-díjat

IT/Tudomány, 2015.12.10

A daganatterápiás kutatások egyik legismertebb szakembere, az újfajta, személyre szabott daganatellenes immunterápia úttörője, Carl H. June amerikai professzor kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést - jelentette be a Debreceni Egyetem (DE) általános orvostudományi karának dékánja csütörtökön sajtótájékoztatón.

Amerikai rákkutató kapta az idei Debrecen-díjat Mátyus László emlékezetett rá, hogy a 2003-ban életre hívott Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismeri el.

Carl H. June orvos-kutató a Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjában a transzlációs kutatások vezetője. Vizsgálatainak középpontjában a beteg saját, de genetikailag módosított, daganatspecifikus immunsejtjeivel ható terápia (adoptív sejtterápia) áll. Carl June kutatómunkája elismeréseként számos rangos szakmai díjat kapott, és tagjává választotta az Egyesült Államok tudományos akadémiája is.

Carl H. June professzor a sajtótájékoztatón módszeréről elmondta: a betegből vérvétel segítségével nyert immunsejteket (úgynevezett T-sejteket) egy mesterségesen konstruált felismerő receptorral (kiméra antigén receptor, angolul CAR) látják el, és visszajuttatják a betegbe. Az egyébként vírusokkal fertőzött sejtek elpusztítására szolgáló T-sejtek a CAR receptorok segítségével felismerik a daganatos sejteket, és megsemmisítik azokat.

Carl H. June vezetésével a CAR T-sejtek klinikai próbája rendkívüli sikereket ért el: végstádiumú leukémiában szenvedő daganatos gyermekeknél és felnőtteknél a betegség visszahúzódott, és lehetővé vált a teljes gyógyulás is.

A daganatellenes immunterápiát a neves Science magazin 2013-ban Az év áttörése (Breakthrough of the Year) címmel illette. June professzor kutatásai során - szintén genetikai módosításokkal - létre tudott hozni a HIV-fertőzésre rezisztens T-sejteket is, ami az AIDS gyógyítására is reményt ad.

Carl H. June professzor szerint az általa alkalmazott eljárást a klinikai próbákat követően az Amerikai Egyesült Államokban 2017-től, Európában 2018-tól vezethetik be a gyógyításban.

Fésüs László akadémikus a sajtótájékoztatón felidézte: a DE általános orvostudományi karának professzorai által odaítélt díj kitüntetettjei között az élettudomány olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint Craig Venter, akinek nevéhez a humán örökítőanyag (humángenom) megismerése fűződik, Ralph Steinman, aki a dendritikus sejtek felfedezéséért - a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott, vagy a tavalyi kitüntetett, Sir Stephen O'Rahilly, aki az elhízásért felelős genetikai mechanizmusokat tárta fel.

Carl H. June professzor a tízezer euróval járó Debrecen-díjat csütörtök délután az egyetem központi épületének aulájában rendezett tudományos ülésen vette át, ahol előadást tartott daganatterápiás kutatásairól.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Amerikai rákkutató kapta az idei Debrecen-díjat Amerikai rákkutató kapta az idei Debrecen-díjat
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!