Átadták a Szilícium-völgy több mint 25 millió dollárral járó tudományos díjait

IT/Tudomány, 2016.12.05

Ötödik alkalommal adták át a kimagasló tudományos eredményekért odaítélt, összesen több mint 25 millió dollárral (7,3 milliárd forinttal) járó élettudományi, matematikai és fizikai díjakat vasárnap a kaliforniai Szilícium-völgyben.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin Google-társalapító és mások által támogatott Breakthrough Prize átadásán Morgan Freeman színész volt a házigazda. A NASA Ames kutatóközpontjában megrendezett gálán Alicia Keys lépett fel, Jeremy Irons, Sienna Miller, Bryce Dallas Howard, Vin Diesel és Dev Patel színészek pedig az elismerések átadásában segítettek - számolt be róla a díj honlapja.

A Szilicium-völgy "Nobel-díjkiosztóján" az élettudományi díjat - egyenként 3 millió dolláros (873 millió forintos) pénzjutalommal - öt kutató kapta: Stephen J. Elledge, Harry F. Noller, Roeland Nusse, az idei orvosi-élettani Nobel-díjat is elnyerő japán Oszumi Josinori és a 62 éves Huda Yahya Zoghbi, aki az idei egyetlen női díjazott.

A fizikai díjat szintén 3-3 millió dollárral Joseph Polchinski, Andrew Strominger és Cumrun Vafa kapta. Az ugyancsak 3 millió dollárral járó matematikai díjat pedig Jean Bourgainnak ítélték oda.

Idén 3 millió dolláros különdíjjal jutalmazták a gravitációs hullámokat felfedező amerikai Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) vezetőit és teljes csapatát. Hat pályakezdő fizikus és matematikus, valamint két diák is értékes díjat kapott.

"Még sohasem volt fontosabb a tudomány támogatása. A 2017-es Breakthrough Prize díjazottjai a fizikai, matematikai és élettudományi kutatások vezető tudósai. Áttörést hozó eredményeik új lehetőségeket tárnak fel, és segítenek jobb világot teremteni mindenki számára" - fogalmazott Mark Zuckerberg.

A Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése, a Nobel-díjjal még fele ennyi pénz sem jár. Az először 2013-ban átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre.

A gálán az alapítók közül Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia Milner is megjelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!