Az EU 4,5 millió euróval támogatja több mint 300 ukrán kutató projektjeit

IT/Tudomány, 2024.05.02

Az Európai Bizottság 4,5 millió euróval támogatja 324 ukrán kutató akadémiai projektjeit, az EURIZON ösztöndíjprogram keretében - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

A támogatottak valamennyi tudományterületen végeznek majd kutatásokat, az európai tudományos hálózatokkal együttműködve.

"Oroszország ukrajnai inváziója mindennapos kihívások elé állította a kutatókat. A létfontosságú infrastruktúrát érő támadások állandó fenyegetése, valamint az utazások lehetetlenné válása és az állami finanszírozás csökkentése akadályozta a kutatás előrehaladását" - olvasható a bizottság sajtóközleményében.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete szerint az ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít a kutatóknak projektjeik újraindítására, a nemzetközi partnerekkel történő kapcsolatfelvételre és kutatásaik kiterjesztésére. Megkönnyíti emellett számukra "a stressz csökkentését, a családi nehézségek megoldását, a külföldi egyetemi könyvtárakhoz való hozzáférést, az informatikai szakemberek finanszírozását, valamint az államigazgatásban tapasztalható trendek és legjobb gyakorlatok feltárását".

Az EU által finanszírozott EURIZON program 2023 áprilisában indította el ösztöndíjprogramját az ukrán kutatók számára. A cél az volt, hogy 6 vagy 12 hónapos, rövid távú ösztöndíjakat kínáljanak a veszélyeztetett helyzetben lévő kutatóknak. Az ösztöndíjprogram az európai kutatási infrastruktúrákkal együttműködésben végzett kutatási projekteket finanszírozza.

A projekt kezdetben legfeljebb 70 pályázat beérkezésével számolt, és arra számított, hogy 1,5 millió eurós költségvetéssel mintegy 22 kutatócsoportot, összesen körülbelül 90 kutatót támogathat. A felhívás 2023 májusában zárult le, és 786 pályázat érkezett be rá, amelyek közül 730 volt támogatható. A nagy kereslet kielégítése érdekében a bizottság januárban úgy döntött, hogy az eredetileg elkülönített költségvetést megháromszorozza, 4,5 millió euróra emeli, és így 65 projektet támogat 324 ukrán kutató részvételével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!