Bemutatták a Veritas Évkönyvet és a Veritas Füzetek két új darabját

IT/Tudomány, 2016.10.19

Bemutatták szerdán Budapesten a Veritas Történetkutató Intézet tavalyi évkönyvét és a két és fél éve létrehozott tudományos műhely publikációsorozatának két legfrissebb darabját.

Bába Iván korábbi külügyi államtitkár Kulin Ferenc A paktum-fantom. Az MDF-SZDSZ pártközi megállapodás világpolitikai háttere című könyvét bemutatva, a műben felhasznált források publikálásának értékét hangsúlyozva arról beszélt: az 1990 nyarán született egyezséget valóban elfogadta az MDF minden fóruma, de csak utólag.

Mint mondta, az MDF-et akkor vezető Antall József miniszterelnök felismerte, hogy a rendszerváltoztató kerekasztal-tárgyalásokon kialakított keretek között nem lehet kormányozni az országot, ezért ment bele, hogy a kétharmados törvények számának csökkentéséért cserébe az a Göncz Árpád legyen a gyenge hatáskörökkel felruházott államfő, "akiről igen jó véleménye volt". Hangsúlyozta: ezzel "az ország kormányozhatóvá vált".

Kitért arra is, hogy mélyen és máig él a kilencvenes évek elejének egyik fő vitája, a népi-urbánus ellentét, amely "sok elemből áll és nagyon nehezen lesz meghaladható".

Hollósi Gábor Dr. vitéz ákosfalvi Szilágyi László belügyminiszteri tanácsos visszaemlékezése az 1944-es mentesítésekre című könyvét bemutatva Botos János történész arról beszélt: míg az embermentők meglehetősen bizonytalan jogi alapon zajló tevékenysége közismert, igen kevés szó esik a mentesítésekről, amelyek ugyanilyen eredményre vezettek, csak az államapparátus részvételével, a harmincas évek óta meglévő törvényi alapon.

A kutató szerint az akkori események és a mentesítésben szerepet vállalók mellett ideje volna azt is kutatni, mi lett a mentesített emberek sorsa.

A Veritas Évkönyv 2015 című - a sorozat második darabjaként megjelent - kötetet bemutatva Gecsényi Lajos címzetes egyetemi tanár, a Magyar Országos Levéltár volt főigazgatója azt emelte ki: a kötetben olvasható 16 tanulmány adta képből világos, hogy az intézet létrehozása "indokolt történettudományi, tudománypolitikai döntés volt", hiszen a 19. század második felétől az 1990-as évekig terjedő paletta sok esetben olyan témákkal foglalkozik, amelyek méltatlanul maradtak ki a kutatások reflektorfényéből.

Szakály Sándor, a Veritas intézet főigazgatója elmondta: a tudományos műhely indulása óta célkiűzésük, hogy ne csupán az interneten és lapokban legyenek elérhetőek eredményeik, ezért hozták létre a Veritas Könyvek, a Veritas Füzetek és a Veritas Évkönyv sorozatot, jelezve, terveik szerint idén még három kiadványt jelentetnek meg.

Jelezte azt is, hogy a kiadványok angol és német nyelvű rezümét tartalmaznak annak érdekében, hogy tartalmuk összegzése a külföldi kutatók számára is hozzáférhető legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!