Három új Horizont Európa projektet indíthat az ELTE

IT/Tudomány, 2024.02.14

Az ELTE Természettudományi Kar (TTK) kutatóinak három projektje csaknem 2 millió eurós támogatást nyert el az Európai Unió (EU) Horizon Twinning pályázatán - közölte az MTI-vel az ELTE szerdán.

A pályázati felhívásra az ELTE TTK kutatói 5 pályázatot nyújtottak be 2023 szeptemberében, amelyből 3 kapott támogatást - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint idén összesen 848 pályázat érkezett a bírálókhoz.

Az ELTE költségvetése a három projektben összesen 1 954 911 euró (több mint 760 millió forint), a projektek 2024 szeptemberében indulnak, futamidejük pedig 3 év lesz - közölték.

A QUEST projekt az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéken indul Ivády Viktor vezetésével, szoros partnerségben többek között a svéd Linköping Egyetemmel, az angol Loughborough Egyetemmel és a francia Montpellier Egyetemmel. Az együttműködés keretében az ELTE olyan kvantumos rendszert fog fejleszteni, amelyet a kvantuminformatika új irányzata, az úgynevezett Quantum Reservoir Computing (QRC) területén sikerrel lehet majd alkalmazni nagy mennyiségű adat gyors és energiahatékony feldolgozására, például gépi tanulási feladatokban.

A TRILMAX konzorcium a mágneses van der Waals anyagokat fogja modellezni, karakterizálni és technológiai kiaknázhatóságukat vizsgálni. A közlemény szerint a konzorcium az ELTE Fizikai Intézetben Oroszlány László irányításával öt európai tudományos műhely együttműködését fogja majd össze.

Az IDP2Biomed programban Dosztányi Zsuzsa (Biológiai Intézet) vezetésével az ELTE kutatói három európai kutatócsoporttal működnek majd együtt a belsőleg rendezetlen fehérjék (IDP-k) vizsgálatában. A biokémia területén induló kutatás során olyan IDP-kre összpontosítanak, amelyek népegészségügyi szempontból fontos kóros folyamatokban (például neurodegeneratív és ritka betegségekben) vesznek részt.

A Horizont Európa (Horizon Europe) kutatási és innovációs program Twinning pályázatai a mérsékeltebb innovációs teljesítményű, úgynevezett "widening" országok kutatási szervezeteinek, egyetemeinek kapacitásépítését támogatják nemzetközileg elismert kutatási intézményekkel való hosszú távú, stratégiai partnerségek kialakítása révén.

Az együttműködések keretében új, ígéretes kutatási irányokra fókuszáló közös projektek valósulnak meg, a widening intézmények kutatási kiválósága, nemzetközi láthatósága és versenyképessége szakembercserék és széleskörű tudásátadási programok révén erősödik - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!