Használt mobiltelefon vásárlásának aranyszabályai

IT/Tudomány, 2020.05.25

Mire kell figyelni használt mobiltelefon vásárlása esetén? Egy csokorba szedtük össze azokat a pontokat, amelyeket ha betartunk, nem vagy csak ritkán érhet bennünket meglepetés használt készülék vásárlása esetén.

Mobiltelefonok Sokan óckodnak attól, hogy használt mobiltelefont vásároljanak, pedig sok esetben jóval olcsóbban juthatunk hozzá jó állapotú készülékhez, mint gondolnánk. Ugyanakkor nem árt alaposan átnézni a kiszemelt mobilt, hiszen ha nem vagyunk elég körültekintőek, sokat bukhatunk az ügyleten.  

Rokontól, baráttól, ismerőstől szívesebben vásárol az ember mobiltelefont is, hiszen ismerjük az eladót, jobban megbízunk benne, mint egy ismeretlenben, ez természetes. Ugyanakkor ha interneten vásárolunk mobilt, akkor a legtöbb ember a népszerű oldalakat, mint például jofogas.hu vagy Facebook Marketplace böngészi át a kiszemeltet kutatva.  

A használt telefon esetében, legyen az iOS-t futtató iPhone vagy androidos mobiltelefon, mindig kerítsünk sort személyes találkozóra, hogy átnézhessük a készüléket és kiszúrjuk az esetlegesen hibákat, megkímélve magunkat a csalódástól.  

A mobil külseje a legtöbb esetben sokat elmond az előző tulajdonosról, nyílván valóan egy karcos, törött, ütött-kopott mobilra nem nagyon vigyázott a gazdája, ezeket érdemes lehet elkerülni, hacsak nem számít valami miatt alkalmi vételnek. A kijelzőt minden esetben nézzük át, hiszen sokféle utángyártott kijelző létezik és némelyik igen silány minőségű. A Samsung telefonok esetében az AMOLED és SUPER AMOLED, illetve OLED kijelzők nagyon szép képet adnak, elsősorban a sötétebb színeket és a feketét élethűen megjelenítve. Az újabb iPhone-ok esetében az OLED kijelzők szintén nagyon szép színeket eredményeznek, jó betekintési szöggel és erős napsütésben is jól láthatók. Amennyiben az iPhone-ba nem gyári kijelző került, azt könnyen ellenőrizhetjük szabad szemmel is, hiszen egy másikat mellé téve fakóbbak lehetnek a színek és a maximális fényerő is jelentősen elmaradhat a gyáritól. Újabb iPhone-ok esetében ellenőrizzük a True Tone meglétét, amelyet bekapcsolva kevésbé terheljük a szemünket.

Amennyiben a készüléknek van doboza, akkor ellenőrizzük, hogy a készülékben és a dobozon szerepő IMEI szám egyezik-e egymással. A legtöbb telefon esetében a *#06# kombinációval tudjuk lekérni, amit a telefon tárcsázójába kell beütni. Apple termékek esetén az alábbi linken tudjuk lekérdezni, hogy a kérdéses iPhone-re van-e még garancia. Egyéb lekérdezések esetén én az alábbi oldalt szoktam használni, az igazán informatívak sajnos fizetősek. Apple termékek esetében érdemes lehet az akku állapotát is lekérdezni (Bállítások/Akkumulátor/Akku állapota). Mondamon sem kell, hogy 80% alatti értéknél az akkumlátor cseréje erősen indokolt. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott készülékből a tulajdonosa eladás előtt távolítsa el az iCloud fiókot, amit a kijelentkezéssel tud megtenni. 

Minden esetben ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott telefon töltője és adott esetben fülhallgatója működik-e. Érdemes egy hívást is indítani, illetve hangjegyzetet vagy videót készíteni, hiszen ezzel egyúttal a mikrofont és a hangszórót is tudjuk tesztelni. Ráadásul így kiszűrhetjük az audió ic hibás iPhone-t is, amely csak alaplapi javítással hozható rendbe. A wifi-t minden készülék esetében teszteljük le, bár ennek meghibásodása a Huawei P8 Lite telefonon kívül nem jellemző. Szintén érdemes a fő és a selfie kamerát is tesztelni, hogy megfelelően működik-e. Minden esetben ellenőrizzük az ujjlenyomat olvasót is vagy újabb készülékeken a face id-t, hiszen mindkét meghibásodás csak jelentős anyagi ráfordítással hozható helyre.   

Samsung telefonok esetében a *#0*# kódot bepötyögve tudjuk teljes körűen tesztelni a kiszemelt készüléket. Androidos készülék esetében is érdemes eltávolítani vásárlás előtt az előző tulajdonos Google fiókját, majd gyári visszaállítást végezni, amelyet a "Beállítások" menüpont alatt minden telefonban megtalálunk.

Telekom függő telefonok esetében itt kérhető le a függetlenítő kód, míg a Telenor-nál személyesen vagy az alábbi meghatalmazással tudunk eljárni.  

Remélem tanácsainkkal sokaknak segíthettünk, bármilyen kérdéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal. Ingyenes segítségnyújtás a mobilask.hu oldalon.

(Webrádió)

Címkék

Apple iPhone Samsung Használt mobiltelefon használt mobil vásárlás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!