Hatékonyabb terápiák bevezetése is cél a nemzeti agykutatási programban

IT/Tudomány, 2017.02.24

Hatékonyabb diagnosztikai és terápiás eljárások bevezetése is szerepel a nemzeti agykutatási program célkitűzései között - mondta el Oberfrank Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal program-igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A 2013-ban indult program hat és fél milliárd forintos állami támogatással folytatódhat a következő négy évben. Oberfrank Ferenc hozzátette: a bionika területéről szerepel a programban olyan mikroelektronikai érzékelők és manipulátorok kutatása is, amelyek hozzájárulhatnak a betegek gyógyításához.

A magyar tudósok egyebek mellett komoly eredményeket értek el az elmúlt években az alvás és a stressz neurobiológiai alapjai, az agyi érkatasztrófák gyulladással összefüggő gyógyításai lehetőségei, valamint az agyi mikrosérülések szerepének tisztázása terén. Emellett számos olyan eredmény is született, amely hatékonyabb tanulási módszerek kidolgozásához járulhat hozzá - hangsúlyozta Oberfrank Ferenc, aki kitért arra is: a magyarországi agykutatók Európa és az egész világ legnevesebb tudósaival, kutatócsoportjaival jegyeznek közös tudományos közleményeket és pályázatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!