Hogyan lehet használni a Google indexet?

IT/Tudomány, 2019.08.22

Ha feltételezzük, hogy az egész világháló egy hatalmas könyvtár, felmerül a kérdés, hogyan lehetséges benne keresgélni? A Google index lesz az, ami segít, mint egy óriási katalógus, ami leellenőrzi a keresésünk alapján a weboldalak szövegeit, majd kilistázza azokat, melyek leginkább az adott témába vágnak.

ALH Consulting
Ez így egyszerűen is hangzana, de a nagy kihívás ott kezdődik, hogy pontosan milyen munka zajlik a háttérben, hogyan is működik a katalógus használata, miért lesz fontos, hogy jól használjuk a rendszert, akár felhasználói oldalról tekintünk rá, vagy épp weboldal tulajdonosként.

Mekkora "könyvtárról" is van szó, amit a Google index áttekint?

Erre a kérdésre pontos számot szinte képtelenség mondani, csak becsülni lehet, hogy az indexált weboldalak száma több mint tíz milliárd (körülbelül 55-57 milliárd között van). A pontos számot azért képtelenség meghatározni, mert vannak olyan honlapok, amelyek megszűnnek, eltűnnek, de helyükre mindig kerülnek újabbak és újabbak, illetve léteznek olyan weboldalak is, melyek nem kérnek abból, hogy feltüntessék őket a nagy katalógusban.

A különböző keresőmotorok által indexálható oldalak száma megtalálható, így lehet tudni azt, hogy a Google által indexált oldalak száma 2019 májusában 54 milliárd, a Bing esetében "csak" 1,5-1,6 milliárd volt, a Yahoo kereső pedig már fel sem tünteti azon oldalak számát, amelyeket indexel.

Ezen adatokból is látható, hogy leginkább a Google és algoritmusa, a PageRank lesz a befutó, mert ezen keresőóriás weboldalak milliárdjait képes kezelni, indexelni, róluk információt gyűjteni és rendszerezni a saját keresési indexében.

Hogyan működik egy keresőrobot?

Ha azt képzeljük el, hogy a világháló olyan, mintha egy nagy tenger lenne, akkor tételezzük fel, hogy a keresőrobotok a nagy felfedezők: minden keresés alkalmával újra és újra megtalálják az ismert vagy még ismeretlen weboldalakat. A feltérképezésben segítségükre vannak a linkek, és az így összegyűjtött információkat helyezik el az indexben, mint egy tárgymutató.

Keresés során tehát a Google a saját katalógusában keres és gyűjti ki azokat az oldalakat, amelyeket a legrelevánsabbnak érez a felhasználó által beírt kulcsszóra. Ebből pedig már látható is, hogy megérkeztünk a keresőoptimalizálás alapjaihoz.

Mire van szükség, hogy a weboldalunk könnyen feltérképezhető legyen? Amennyiben egy oldal nem csupán a külcsínre, hanem a tartalom minőségére helyezi a hangsúlyt, akkor lesz a keresőrobotok számára könnyen feltérképezhető az oldal.

Viszont legyünk figyelmesek, mert rengeteg tényező van, ami meghatározza, hogy a rangsorban a legjobb helyre kerüljön a weboldal. Például:

● Az egyes tagekben szereplő kulcsszavak
● Adott tartalom frissítésének gyakorisága
● Kifelé mutató linkek száma
● Honlap felépítése, stb.
(Webrádió)

Címkék

ALH Consulting ALH Pál Zoltán Gábor
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!