Idézhető Neumann János címmel jelent meg kötet

IT/Tudomány, 2023.03.14

Neumann János születésének százhuszadik évfordulója alkalmából a tudós életútját új megközelítésből feldolgozó kötetet jelentetett meg a Neumann Társaság Idézhető Neumann János címmel.

A Neumann Társaság közleménye szerint a Neumann 120 emlékév tiszteletére egy nem mindennapi, limitált példányszámban készült könyv jelent meg a XX. század legmeghatározóbb magyar tudósa, a modern számítógépek működési elveit is kidolgozó Neumann Jánosról, akinek a globális kihívásokkal és az éghajlat változásával kapcsolatos gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha.

A magyar és angol nyelven megírt kötetet Hargittai István Széchenyi-díjas magyar kémikus, tudománytörténész, valamint fia Hargittai Balázs, a Saint Francis Egyetem (Pennsylvania) kémiaprofesszora jegyzik.

Mint írták, Neumann János a "marslakókként" ismert amerikai magyar tudóscsoportba tartozik, akik az atombomba kutatásában, megalkotásában is részt vettek, ezért is fontosak a hadtudomány és az atomenergia felhasználása, valamit a politika kapcsán tett kijelentéseik. Neumann János úgy érezhette, hogy az általa is felgyorsított technikai fejlődés miatt az emberiség jövője a tét. Ezért írt előretekintő gondolatokat a tudomány szerepe, valamint az időjárási, az éghajlati és a globális kihívások kapcsán.

"A társaságunk által kiadott, hiánypótló kötet fókuszában egy olyan magyar tudós áll, akit a mai, modern informatika megalapozójának tartunk. Neumann János maradandót alkotott a matematika, a fizika és a gazdaságtudomány területén egyaránt. Tudományos és matematikai teljesítményének jelentősége és hatása az idők során nem halványul, hanem éppen erősödik, és következményei jelen vannak életünk nagyon sok vonatkozásában, ezért Neumann életútja tanulsággal szolgálhat a ma embere számára is" - idézik a közleményben Szalay Imrét, a Neumann Társaság ügyvezetőjét.

A kötetben fontos szerepet tölt be a tudós lánya, Marina von Neumann-Whitman - a Neumann 120 emlékév tiszteletbeli elnöke - aki saját gondolatokkal és a családi archívumból fennmaradt fotókkal segítette a könyv megszületését.

A ritkán látott fotók mellett tematikus idézetgyűjtemény is található a kötetben. A limitált példányszámban megjelent kiadványt a Neumann Társaság honlapjáról (https://njszt.hu/) rendelhetik meg az érdeklődők, ahol a 2023-as Neumann 120 emlékév részletes programjai is megtalálhatóak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!