Innovációs hivatal: közzétették az alapkutatási témapályázatok idei nyerteseit

IT/Tudomány, 2016.07.29

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítését célzó alapkutatási témapályázatok idei 219 nyertesét, valamint a kutatói pályaív kiépülését erősítő posztdoktori kiválósági program 118 új ösztöndíjasát.

A szervezetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írták, hogy tavalyhoz képest növekvő érdeklődés és bővülő források jellemezték a felfedező kutatások pályázatait. Idén összesen 8,8 milliárd forint keretösszegben jelentek meg felhívások, amelyek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával járulnak hozzá a kutatói eredményesség ösztönzéséhez.

A versenypályázati portfólióban idén tizenhét százalékkal nőtt a felfedező kutatásokra fordítható hazai támogatás. Kutatói kezdeményezésű témapályázatból az elmúlt évhez képest tizennyolc százalékkal több érkezett csaknem 34 milliárd forint támogatási igénnyel, az alap forrásaiból az aspiránsok ötöde részesülhetett.

A döntés-előkészítés - a korábbi évek módszertanát követve - a pályázati útmutatóban megjelent szempontrendszer szerint, külső anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott. Az értékelési folyamat tapasztalatairól az NKFIH elnöke nyilvános fórumon ad tájékoztatást a jövő évi felhívás megalapozása és az értékelési rendszer korszerűsítése céljából - tették hozzá.

A hivatal idén jelentősen átalakította az alapkutatások támogatási szerkezetét. Míg a témapályázatok most is egy-egy ígéretes kutatási programot finanszíroznak, a posztdoktori kiválósági program - "követve a jól működő nemzetközi gyakorlatot" - már olyan támogatási konstrukció, amely a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához járul hozzá, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és Magyarországon építsenek karriert - írták.

A kutatói kezdeményezésű témapályázatok idei nyerteseit a http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/kutatoi-kezdemenyezesu, míg a posztdoktori kiválósági program győzteseit a http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/2016-evi-posztdoktori oldalon tették közzé - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!