Karikó Katalin: Szeretnék visszatérni a hétköznapokba

IT/Tudomány, 2023.10.11

Szeretnék visszatérni a hétköznapokba. A Nobel-díj adta lehetőségeket arra próbálom használni, hogy a tudományra, a kutatásra irányítsam a figyelmet - mondta Karikó Katalin szerdán a Magyar Tudományos Akadémia épületében rendezett sajtótájékoztatón.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat "Annyira fejlődik a tudomány, hogy az ismeretek között óriási szakadék alakult ki. Segíteni kell, hogy az emberek jobban megértsék, ami történik, mert a félelem abból származik, ha nem értenek valamit. Magyarországot 1985-ben hagytam el, pontosan nem tudom, mi történik az országban, de nagyon fontos, mit kapunk az iskolában a tanárainktól" - jelentette ki a Nobel-díjas biokémikus, aki újságírók kérdéseire válaszolt.

Karikó Katalin kitért arra, hogy a hit viszi előre az embert, szerinte soha nem szabad feladni. "Számomra a haladást az eltökéltség hozta, a presztízzsel soha nem törődtem". A magyar biológus amerikai kollégájával, Drew Weissmannal megosztva részesült orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.
(MTI)

Címkék

Karikó Katalin Nobel-díj
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!