Kutatók éjszakája - Térképtári és restaurátorműhelybeli séták az Országos Széchényi Könyvtárban

IT/Tudomány, 2017.09.26

Térképtári barangolásokkal, a restaurátorműhelyben tartott sétákkal és előadásokkal, irodalomtörténeti kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) pénteken, a Kutatók éjszakáján.

A restaurátorműhelyben kiderül például, hogy milyen nyomokat lehet kiolvasni egy könyv kötéséből, honnan tudja a restaurátor, hogy milyen anyagokból és milyen technikával készültek a könyvek az elmúlt évszázadokban, vagy mi utal arra a kötéskutató számára, hogy mikor és hol készült egy könyv kötése - olvasható az OSZK MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Térképtárban Oláh Krisztina Coelum Incognitum, avagy Fehér foltok az égbolton címmel tart előadást, amely során végigköveti az égbolt fehér foltjainak eltűnését, bemutatja azokat a tudósokat, akik jelentős befolyással bírtak erre a folyamatra, valamint beavatja az érdeklődőket az egyes csillagképek elnevezéseinek okaiba és az egymást követő korok égboltfelosztásának összefüggéseibe is.

Samu Botond Az I. világháború térképeken - Válogatás a gyűjteményből címmel tart bemutatót, Danku György pedig a térképnyomdászat érdekességeiről tart előadást.

A Nyitott tárló programon a Toldi-trilógia kézirategyüttesét mutatja be a kiállítás kurátora, Rózsafalvi Zsuzsanna, aki Arany kézírásának jellegzetességeit, az autográfok történeti érdekességeit mutatja be.

A Corvina-termekben Nemlaha György exkluzív tárlatvezetésén kiderül, hogy mikor készült az első magyar hangosfilm, kik voltak az "aranykor" népszerű színészei, melyek voltak a máig kedvelt filmsikerek, hogyan csalogatták be a filmkészítők a nézőket a moziba, illetve, hogy mi mindenről mesélnek a korabeli filmplakátok.

A Díszteremben Tompa Mihály életművét és hatását eleveníti fel kerekasztal-beszélgetés keretében négy szakértő a könyvtár Nincs talán még elfeledve a dal című kiállításának apropóján, amely a 200 éve született költő előtt tiszteleg. A tárlaton kéziratok, levelek, ritkán látott fényképek, különböző időszaki kiadványok és korabeli kötetek mutatják be a lelkész-költő életét és életművét. A beszélgetésen Takáts József, Vaderna Gábor, Patonai Ágnes és Szűts-Novák Rita irodalomtörténészek vesznek részt. A beszélgetés után a két kurátor, Patonai Anikó Ágnes és Szűts-Novák Rita tart tárlatvezetést.

A Kutatók éjszakáján az OSZK kiállításai ingyenesen látogathatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!