Legendás magyar matematikusokra emlékeztek a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben

IT/Tudomány, 2024.06.05

A matematika tudományának öt jeles képviselőjére, a "nagy ötösfogatra" emlékeztek szerdán, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben.

A Big Five centenáriuma elnevezésű rendezvényen neves külföldi kutatók tartottak előadásokat a száz évvel ezelőtt született öt kiváló magyar matematikus, Aczél János, Császár Ákos, Fuchs László, Gaál István és Horváth János szakmai eredményeiről és életpályájáról.

A konferencián részt vett Fuchs László, az egyesült államokbeli Tulane University emeritus professzora, aki a kutatóintézetben rendezett tudományos ülésszak keretében vette át a külhoni magyar tudósoknak adományozható legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Arany János-életműdíjat.

A századik születésnapját a napokban ünneplő kutatónak Freund Tamás, az MTA elnöke adta át az elismerést.

Az Akadémia elnöke méltatásában kiemelte, hogy Fuchs László professzor már több mint háromnegyed évszázada folytat aktív kutatómunkát. Első dolgozatai 1947-ben jelentek meg nemzetközi folyóiratokban, és a tavaly publikált két cikkével sem zárult még le az életműve. Könyvei meghatározó jelentőségűek a szakterületén.

Négy másik 1924-ben született, kiemelkedően tehetséges diáktársával együtt a legendás Fejér Lipót professzortól annak idején kiérdemelték a "Big Five" elnevezést. Aczél János (1924-2020) a függvényegyenletek, Császár Ákos (1924-2017) a topológia, Fuchs László az algebra, Gál István (1924-2016) a számelmélet, Horváth János (2024-2015) a funkcionálanalízis világszerte elismert kutatójává vált.

"Matematika iránti odaadó szeretetük végig kísérte életüket és munkásságuk megajándékozta a nemzetközi és a magyar tudományt" - tette hozzá.

Felidézte, húsz éve hagyomány a kutatóintézetben, hogy tízévente köszöntik az öt legendás magyar matematikust és tisztelegnek munkásságuk előtt. Ez a mostani a harmadik ilyen összejövetel, tíz évvel ezelőtt, 90. születésnapjukon, a magyar matematika nagy ötösfogatának tagjai még mindannyian meghívottak lehettek az ünnepségre.

Fuchs László köszönetet mondott Freund Tamásnak, valamint Kocsis Károly akadémikusnak, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnökének a megtisztelő elismerésért. A díjazott szülei emléke előtt is tisztelgett, akik felhívták a figyelmét a matematika tudományára és a kutatómunka fontosságára. Felidézte egyebek mellett, hogy 14 évesen kezdett el érdeklődni a matematika iránt, és később a háborús szenvedések, a katonai szolgálat, a hadi fogság, a munkaszolgálat sem törték meg a tudomány iránti lelkesedését, amely a mai napig tart.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Páles Zsolt, az MTA Matematikai Tudományok Osztálya elnöke is, aki kitért arra, hogy a legendás matematikusok a második világháború utáni időszakban fontos szerepet játszottak a hazai matematika újraindításában és nemzetközi szintre emelésében. Mint mondta, az egyetemtől kezdve életük során mindig szoros baráti kapcsolatban maradtak, folyamatosan figyelemmel kísérték egymás életpályáját.

A Big Five tagjainak hatása felmérhetetlen, nincs ma Magyarországon olyan matematikus, aki elsőéves egyetemista korában ne forgatta volna Fuchs László Bevezetés az algebrába című tankönyvét, de Aczél János függvényegyenletekről és Császár Ákos topológiáról írt könyvei is a tudományterület "bibliáivá" váltak - fogalmazott méltatásában Páles Zsolt.

A rendezvényen Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja platina díszoklevelet nyújtott át Fuchs Lászlónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!