Lovász László: 2016 a magyar kutatók kiemelkedően sikeres éve volt

IT/Tudomány, 2017.01.17

Kiemelkedően sikeres év volt 2016 a magyar tudósok és az akadémiai kutatóhálózat számára - hangsúlyozta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke kedden Budapesten, a frissen átadott Humán Tudományok Kutatóházában.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain 2016-ban kilenc tudós nyert egyenként 1,5-3 millió eurós támogatást Magyarországról. A nyertesek közül heten az akadémiai kutatóhálózatban dolgoznak, hatan az MTA Lendület programjának korábbi nyertesei - fűzte hozzá.

Az eredmények jól jelzik a magyar kutatás-fejlesztés nemzetközi súlyát - mondta az MTA elnöke, aki kitért arra is: 2007 és 2015 között az ERC rendkívül magas presztízsű egyéni ösztöndíjainak 36 százaléka került magyar pályázókhoz az Európai Unió 13 újabb tagországának köréből. Ugyanakkor Lovász László szerint a régi tagországok részesedése még mindig "összemérhetetlenül" magasabb a pályázaton.

Hozzáfűzte: 2016 pályázati szempontból a kutatóhálózat legsikeresebb éve volt a 2012-es átalakítások óta. Az akadémiai kutatóintézetek tavaly összesen 262 kutatási pályázatot nyertek, amiből 217 hazai, 45 pedig nemzetközi volt.

A sajtótájékoztatón Lovász László kiemelte, hogy az EU Horizont 2020 legnagyobb presztízsű együttműködési pályázatán, a Teaming kutatási kiválósági programban Magyarország szerepelt a legsikeresebben az unió országai közül. A 27 ország 169 pályázója közül kihirdetett 10 nyertesből két konzorciumban vesz részt akadémiai kutatóhely, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

Az MTA stratégiai programjairól szólva Lovász László külön említette a Nemzeti Víztudományi Programot, amely a vízgazdálkodásról szóló kormányzati Kvassay Jenő Terv tudományos hátterét hivatott biztosítani. A programot az MTA Ökológiai Kutatóközpont (MTA ÖK) keretében nemrégiben létesült Víztudományi Koordinációs Csoport dolgozza ki. A csoport feladata a víztudományi kutatóhálózat fokozatos kiépítése és országos koordinációja is - számolt be az MTA elnöke, aki szerint a csoport már elkészített egy előzetes, mintegy 100 oldalas jelentést a magyar víztudomány jelenlegi helyzetéről.

Lovász László kitért a tantárgy-pedagógiai programra is, amelynek célja hosszú távú kutatásokkal hozzájárulni egy tudományos bizonyítékokon alapuló, korszerű oktatási rendszer kialakításához. A program 2016 áprilisi nyílt pályázatára 71 mű érkezett, amely közül a szakmai zsűri 19 támogatására tett javaslatot. A pályázati keret összege évente 200 millió forint. További 13 pályázat finanszírozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta.

Az akadémia létrehozott egy elnöki egészségügyi bizottságot is, amely megvitatja egy önálló, egészségügyet érintő kutatási program kidolgozásának szükségességét - mondta el Lovász László. Az MTA elnöke szerint a tudós testület feladata, hogy hiteles tájékoztatást adjon az egészségügynek a társadalom egészét érintő problémáiról és feltáró elemző kutatásokat végezzen az orvostudomány mellett több társtudományi terület bevonásával is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!