Magyar-izraeli matematikai műhelykonferenciát tartanak Izraelben

IT/Tudomány, 2016.08.23

Négynapos magyar-izraeli kombinatorikai műhelykonferencia kezdődik kedden Izraelben, amelyen a két ország neves matematikusai ismertetik kutatási eredményeiket.

A haifai műszaki egyetem, a Technion ad otthont a húsz éve elhunyt világhírű matematikus, Erdős Pál emlékének szentelt rendezvénynek, ahol a matematika kombinatorika szakterületének tizenkét nemzetközi hírű magyar tudósa tart előadást tizenkét izraeli szakemberrel együtt. A magyar résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének kutatói.

A konferencia résztvevői közül többeknek már vannak a szakmai folyóiratokban megjelentetett közös magyar-izraeli publikációi. Azbej Tristan, a tel-avivi magyar nagykövetség tudományos és technológiai attaséja az MTI tudósítójának elmondta, hogy a rendezvény nyomán újabb tudományos eredmények születésére számítanak, és már a tanácskozás folytatását is tervezik, legközelebb Magyarországon.

A konferencia szervezői a 2014-ben alapított Magyar-Izraeli Tudományos Társaság egyik rendezvényén ismerkedtek meg egymással, amikor tavaly az MTA küldöttségeinek kutatói találkoztak az izraeli tudós közösség tagjaival. A bilaterális tudományos tanácskozás létrejöttét az izraeli Technion, és az MTA mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta anyagilag.

Legutóbb 2009-ben rendeztek a két ország szakemberei közös matematikai tanácskozást Izraelben, akkor is a Technionon. A műhelykonferencia keddi megnyitóján Nagy Andor, Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete köszönti a megjelent tudósokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!