Magyar űrkutató mesél a James Webb űrtávcsőről a Neumann Társaság online eseményén

IT/Tudomány, 2024.04.05

A James Webbtől a diákműholdakig címmel rendez online eseményt április 10-én a Neumann Társaság Detre Örs Hunor űrkutató részvételével, aki csaknem tizenöt éven át dolgozott a James Webb űrtávcsővel (JWST) kapcsolatos fejlesztések egyik vezetőjeként.

Milyen kapcsolat van az űrkutatás és az információtechnológia között? Hogyan kötődnek mindehhez a diákműholdak? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az online esemény, amelyen Képes Gábor, a Neumann Társaság igazgatója beszélget a magyar űrkutatóval - írták a Neumann Társaság az MTI-t pénteken eljuttatott közleményében.

Kiemelték, hogy a James Webb űrtávcsövet a világ valaha épített legjobb űrteleszkópjaként tartják számon, amely a jelenleg is működő Hubble űrtávcső utódjának szerepét tölti be. A hat és fél méteres átmérőjű főtükörrel felszerelt infravörös űrteleszkóp érzékeny műszereinek köszönhetően a tudomány képessé vált az univerzum legtávolabbi objektumait és eseményeit - például az első galaxisok kialakulását - megfigyelni.

A Francia Guyana-i Guyana Űrközpontból 2021 decemberében indult az űrtávcső tudományos küldetésére, amelynek célja többek közt az első csillagok és galaxisok fényének keresése, a galaxisok, a csillagok és a bolygórendszerek kialakulásának tanulmányozása. A teleszkópnak húsz éves maximum élettartama van, fő küldetése öt és fél évig tart.

Detre Örs Hunor 2008-tól dolgozott a Max Planck Csillagászati Intézetben a James Webb űrtávcső MIRI elnevezésű, közép-infravörös műszerén mint a MIRI európai elektronikai vezetője. A közép-infravörös műszer kamerával és spektrográffal is rendelkezik, amely az elektromágneses spektrum közép-infravörös, 5-28 mikrométeres hullámhosszúságú tartományában látja a fényt. Ez a hullámhossz hosszabb, mint amit az emberi szem látni képes, így a MIRI távoli galaxisok, újonnan keletkező csillagok és halványan látható üstökösök fényét, valamint a Kuiper-övben (Neptunuszon túli régió) lévő objektumokat is képes érzékelni - áll a közleményben.

A Neumann Társaság eseményén, amelyet a Zoom platformon rendeznek meg, bárki ingyenesen részt vehet előzetes regisztrációt követően. A regisztrációs link a társaság honlapján érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!