Március 15. - Széchenyi-díj - Oláh Edit molekuláris genetikus, onkológus

IT/Tudomány, 2016.03.15

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra a Széchenyi-díj, ez a legrangosabb állami tudományos elismerés Magyarországon, őszinte hálát érzek az ajánlásért, a felterjesztésért, sokak támogatásáért - fogalmazott az MTI-nek Oláh Edit molekuláris genetikus, aki kedden vehette át a kitüntetést a Parlamentben.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja a daganatos megbetegedésekre hajlamosító genetikai változások kimutatására irányuló, nemzetközileg is figyelemre méltó tudományos eredményei, valamint a genetikai alapú onkológia hazai meglapozását elősegítő, elsőrendű tudományos munkája elismeréseként részesült a díjban.

Pályájáról szólva a professzor kiemelte, hogy 30 éve az Országos Onkológiai Intézetben kezdődtek meg Magyarországon a daganatok genetikai hátterét feltáró molekuláris onkogenetikai kutatások, majd a géndiagnosztikai vizsgálatok.

Több mint 10 ezer génvizsgálatot végeztek - többek között a BRCA1/2 génekét - emlőrákos és más fiatalkori megbetegedések családi halmozódásával járó esetekben a nagy genetikai rákkockázattal élők kiszűrésére és az érintettek onkológiai ellátásának segítésére. A legtöbb beteggel személyesen találkozott, ők erősítették meg benne a "minden áldott nap ajándék" igazságát - fogalmazott Oláh Edit.

"A legbüszkébb egykori pályakezdő munkatársaimra, tanítványaimra vagyok, akik osztoztak velem a kutatói, onkogenetikusi életforma szépségében és nehézségeiben. Többen közülük ma már a nemzetközi rákkutatás elismert művelői, vezetői" - emlékezett vissza.

A magas genetikai rákkockázattal élők kiszűrése a genetikai/genomikai alapú onkológia legsikeresebb területe, de a daganatos családok több mint felében még nem ismerjük a genetikai kockázati tényezőket, ezért 40 ország onkogenetikai központjával együttműködve arra törekszünk, hogy ezt a "hiányzó genetikai örökletességet" feltárjuk és a rászorulók javára hasznosítsuk - mutatta be jelenlegi törekvéseit Oláh Edit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!