Milyen alapvető kellékekkel kell számolnunk, ha belevágunk a terrarisztikába?

IT/Tudomány, 2019.12.16

Minden állat felelősség, így alaposan át kell gondolni, mielőtt egy új kedvencet vesz magához az ember.

Kedvence.hu Érdemes jó előre tájékozódni a szokásairól, szükségleteiről, hogy biztosan lehessen tudni: megtaláltuk az ideális háziállatot!

Mi van, ha idegen tájról jön?

Egyáltalán nem kell megijedni, ha olyan kedvencre vágyunk, ami messzi tájon őshonos. Sőt, akkor sincs vész, ha nincs rutinunk a terrarisztikában, hiszen mindent meg lehet tanulni, az ember a kedvencéért bármire képes!

Lássuk, hogy mire is van szükségünk egy szép és otthonos terrárium kialakításához!

Ahogy az akváriumoknál, úgy a terráriumoknál is első helyre sorolható egy megbízható hőmérő, ami informál minket a különböző hőmérsékleti változásokról, amik a terráriumban zajlanak. Hogy ezekről semmiképp ne maradjunk le, érdemes minél gyakrabban rápillantani erre a hasznos kis digitális kütyüre.  

Ugyanígy az élen foglal helyet a terráriumban uralkodó páratartalom, ami a legtöbb hüllőnél igen sarkalatos kérdés. Amennyiben nem a megfelelő határok közelében mozog, akkor mindenképp érdemes beszerezni egy terrárium párásítót. A legtöbb akár 100 százalékos páratartalmat is képes létrehozni, ami terráriumi körülmények között meglehetősen jól mutat.

Ha már berendezés, akkor szinte kötelező tartozék egy megfelelő kialakítású etető és itatótál. A legjobb, ha gyantából készül, és az alakja nem szabályos, és a színe is beleolvad a környezetébe. Egyrészt sokkal harmonikusabb lesz a terárium látványa, nem mellesleg pedig az állat számára is természetesebbnek hat.  


A szórakozásért felelnek

A hüllő egészségének szempontjából mindenképp szükség van növényzetre a terráriumban. Igen ám, de rengeteg faj azonnal elpusztítja, befalja a környezetet biztosító növényeket, így praktikusabb, ha műnövényt alkalmazunk. Ezek megszólalásig hasonlítanak az eredetire, de mégis biztonságosak és sokkal tartósabbak. Mivel külön gondoskodást nem igényelnek, így elég csak 1-2 havonta lemosni a csap alatt, hogy megszabaduljon a kosztól.

Ha teknőseink vannak, akkor minden esetben jó szolgálatot tehet egy megfelelően kialakított teknős kimászó. Ezen tud pihenni, nézelődni és sütkérezni az UV fény alatt, de ha megunta, akkor akár mellé is tud bújni egy kis árnyékot keresve.

Hüllők esetében szintén jó szolgálatot tehet egy búvóhely, ami meglehetősen hasonlít az igazi élőhelyükön megismert darabokra. Ennek köszönhetően akár meg is nézhetjük, hogy mit csinál a búvóhelyén, azaz kedvünkre tanulmányozhatjuk.   

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!