Nehéz sorsú, tudományos pályára készülő tehetségeknek gyűjt az Akadémia

IT/Tudomány, 2024.06.07

Nehéz sorsú, tudományos pályára készülő, tehetségesnek mutatkozó fiatalok tanulmányait támogatja következő jótékonysági gyűjtésével a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A támogatási összeget az MTA a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége közreműködésével, közösen kialakított kritériumok alapján juttatja majd el a kiválasztott kedvezményezetteknek - olvasható az MTA MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írták, a 197. közgyűlésen ismertetett jótékonysági gyűjtéshez bárki csatlakozhat. Részletek az MTA honlapján olvashatók.

Az MTA 2015. évi közgyűlésének határozata alapján az intézmény minden évben lehetőséget teremt az akadémikusoknak és a köztestület tagjainak, hogy egy általuk szabadon meghatározott összeget jótékonysági célra ajánljanak fel. A gyűjtés célját minden évben a közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

A tavalyi, 196. akadémiai közgyűlésen meghirdetett jótékonysági gyűjtés eredményeként több mint 12 millió forinttal támogatja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális programjának megvalósulását az MTA.

A főiskola az ukrajnai háború kitörése után azonnal felajánlotta segítségét a harci cselekmények sújtotta régióban működő felsőoktatási intézményeknek, kutatóintézeteknek, és szociális programjával csatlakozott az Ukrajnai Felsőoktatási Intézmények Szövetsége kezdeményezéséhez, melynek célja az ideiglenesen megszállt területekről érkező fiatalok oktatásának és lakhatásának támogatása.

Az Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtésének felhívására 2024. március 31-ig 12 503 575 forint adomány gyűlt össze.

Az adomány összegéről szóló oklevelet Freund Tamás, az MTA elnöke adta át Csernicskó Istvánnak, az MTA külső tagjának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának.

A közleményben idézték Csernicskó Istvánt, aki kiemelte, hogy az MTA 2022. február 24., vagyis a háború első napja óta támogatja azokat az ukrajnai és kárpátaljai kutatókat és családtagjaikat, akik hosszabb-rövidebb ideig kerestek és találtak Magyarországon menedéket.

Az akadémikus elmondta, hogy jelenleg az általa vezetett intézménynek 34 olyan oktatója, kutatója, vagy hallgatója van, akinek édesapja, férje, fivére vagy fia a frontvonalban, mindennapos életveszélyben teljesít szolgálatot. A gyűjtés eredményeként összegyűlt adományt elsősorban nekik szánják. Csernicskó István a nevükben köszönte meg az MTA segítségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!