TV műsor

Online tudományos konferencia a Műegyetemen

IT/Tudomány, 2020.05.27

Az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásával elért tudományos eredményeiket ismertetik 18 szekcióban csaknem 180 műegyetemi előadáson a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai az intézmény szerdai online tudományos konferenciáján.

Az elmúlt évben a Műegyetem csaknem 200 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat - idézte fel az intézmény által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény.

A rendezvény kapcsán Józsa János, a Műegyetem rektora kiemelte: a kutatói pályakezdést az Új Nemzeti Kiválóság Programhoz hasonlóan átfogóan és több életszakaszban támogató ösztöndíjrendszerre nem volt példa korábban, ezért ez a hazai kutatásfinanszírozás kiemelkedően fontos pillére.

Mint hozzátette, a Műegyetem célja, hogy a programmal a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől a kutatói és innovációs életpálya felé orientálja.

Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese pedig azt hangsúlyozta, hogy az Új Nemzeti Kiválósági Program a kutatói életpálya indításához ad lendületet ösztöndíjakkal.

Mint emlékeztetett, a programmal szorosan együttműködik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia mentorhálózata, amely a tehetségek első kutatási eredményeinek bemutatását szakmailag támogatja.

A program keretében a 2019/2020-as tanévben országosan több mint 2,4 milliárd forint támogatáshoz jutott hozzá 25 felsőoktatási intézmény összesen 2061 hallgatója, kutatója - áll a közleményben.

A szerdai online konferencián, többek között az önvezető járművek, az adatbányászat, az ember-robot interakciók, az energiakereskedelem, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák és a különleges építészeti formák kivitelezését érintő kutatások terén elért új műegyetemi eredmények is megismerhetők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!