TV műsor

Ötven éve külföldre csempészett ritka római kori szarkofág került vissza Törökországba

IT/Tudomány, 2017.09.14

Ötven évvel ezelőtt külföldre csempészett római kori szarkofág került vissza Svájcból Törökországba - számolt be róla a Habertürk török hírportál csütörtökön.

A háromtonnás kőkoporsó, amely Herkules mitológiai hőst ábrázolja 12 próbatétele közben, szerda éjszaka teherszállító repülőgépen érkezett Zürichből Isztambulba. Csütörtök folyamán az alkotást a dél-törökországi Antalyába viszik tovább, ahol a régészeti múzeumban állítják ki.

A Habertürk úgy tudja, hogy a ritkaságnak számító márvány szarkofág az időszámításunk szerinti második században készült és az 1960-as években egy illegális antalyai ásatáson került elő Perga ősi városának romjai közül.

Özgür Arun, a Mediterrán Civilizációk Kutatóintézetének igazgatóhelyettese a Star török napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a kőkoporsót darabokban csempészték külföldre, és Svájc előtt megjárta az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot is.

Az alkotás először 2010-ben Genfben tűnt fel, ahol svájci vámtisztviselők le is foglalták. A török hatóságok erőfeszítéseinek következtében a több millió dollárt érő szarkofág visszaszolgáltatását egy svájci ügyész rendelte el 2015-ben.

Szakértők szerint hasonló szarkofágból mindössze tucatnyi létezik a világon.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!