Ötvenkét kutatócsoport nyert támogatást az NKFI Hivatal új kiválósági pályázatán

IT/Tudomány, 2017.11.21

Ötvenkettő kutatócsoport részesült összesen egymilliárd forint összegű támogatásban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal idén először meghirdetett új kiválósági pályázatán - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

A KH_17 tudományfinanszírozási program azokat a munkájukat Magyarországon végző, kiemelkedő eredményeket felmutató kutatókat és kutatócsoportokat támogatja, akik 2014-től megjelentett tudományos közleményükkel két éven belül a világ legjobb öt százalékba tartozó idézettséget értek el saját szakterületükön.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke szerint az új pályázati modellel szeretnék ösztönözni, hogy a hazai kutatócsoportok a szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó eredményeket érjenek el, és azokat a legjelentősebb tudományos fórumokon mutassák be - olvasható a közleményben.

A támogatás tematikus megkötés nélkül minden tudományterületről megpályázható volt, a benyújtott pályázatok többsége a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, valamint az orvosi és biológiai tudományok területéről érkezett. Az NKFI Hivatal 2018-ban is meghirdeti a felhívást, amelyre a most forráshiány miatt elutasított kutatócsoportok ismét jelentkezhetnek.

A közlemény kitér arra is: a felfedező kutatások támogatására az NKFI Hivatal egymásra épülő pályázati rendszert alakított ki a kutatói életpályán elinduló kutatók ösztönzésétől egészen az önálló kutatócsoportok támogatásáig. A kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható programok mellett az élvonalbeli kutatások versenyképességét ösztönzik a kiválósági programok, köztük a KH_17 felhívás, valamint a 12 kutatócsoportnak összesen három milliárd forintos támogatást nyújtó Élvonal pályázat is.

Mint írják, 2017-ben a kiválósági felhívások keretösszege mintegy 4,5 milliárd forint, míg a felfedező kutatásokat támogató egyéb pályázatok keretösszege összesen 12 milliárd forint volt. Utóbbiak közé tartoznak a kutatói életpálya kezdeti szakaszában járó tudósokat ösztönző posztdoktori program, és a már stabil kutatói háttérrel rendelkező tudósokat támogató kutatási témapályázat. Külön témapályázat segíti a nemzetközi együttműködésben végzett alapkutatási programokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!