PLC okos eszközök használata a gyártásban

IT/Tudomány, 2023.04.01

A korszerű ipari megoldások között ma már számos automatizmus, ezen belül pedig PLC okos eszközök is megtalálhatóak.

Lenze Egyrészről a költségek csökkentése, másrészről pedig a termelési volumen növelésének lehetősége viszi el a cégeket ebbe az irányba.  

Mindemellett fontos szempont az is, hogy lépést kell tartani a konkurenciával: tehát a korszerűsítés elengedhetetlen egy modern ipari szereplőnél. Fejlesztési lehetőségként érdemes számba venni a PLC okos eszközöket is, ami az automatizációt segíti. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mik azok a PLC okos eszközök és miért érdemes ezeket használni!

A PLC alapelve

A PLC egy programozható logikai vezérlő, ami kis méretének köszönhetően akár szűkösebb helyekre is telepíthető. Lényegében ez egy számítógéphez hasonló eszköz, amellyel utasítások adhatóak a csatlakoztatott berendezéseknek. Ilyen eszköz lehet például egy gyártógép, egy csomagológép, egy motor, egy szelep vagy akár adott világítástechnika.
 
A PLC okos eszközök programozása grafikai vagy szöveges programnyelvekkel történik. Használatával a folyamatok hatékonyabbá és egyben automatikussá tehetők, így nincs szükség állandó jelenlétre és egy operátor akár több rendszert is felügyelhet.

Miért érdemes PLC okos eszközöket használni az ipari gyártás során?

A PLC okos eszközök kiemelt hatékonysággal bírnak az iparban. Hatalmas előnyüket az adja, hogy elektronikus alkatrészeik vannak és egy ipari számítógép segítségével kommunikálnak. Nézzük meg, hogy miért érdemes PLC okos eszközöket használni!

Hatékonyságnövelésben kiválóak

A humán erőforrásnak van egy kapacitásbeli maximuma, amit csak újabb emberek foglalkoztatásával lehet növelni. A dolgozók utáni járulékok fizetésével azonban rengeteg kiadása keletkezik egy vállalatnak; főleg, ha egy nagyobb termelő egységről beszélünk. A gyártócégek esetén fontos a költségek csökkentése és a nagyobb gyártási volumen elérése, amit magasabb szintre lehet emelni a PLC okos eszközökkel történő automatizálással. Mindemellett a PLC okos eszközök az adatgyűjtéssel is elősegíthetik a hatékonyabb működést.

Megbízhatóságban verhetetlenek

A PLC okos eszközöknek rengeteg előnye van. Nemcsak a gyártás hatékonysága növelhető velük, hanem a megbízhatóság is. A PLC okos eszközök a reakcióidő miatt sokkal biztonságosabb rendszernek számítanak mechanikus elődjeiknél. A távfelügyeleti rendszer például lehetővé teszi a folyamatos monitorozást és a hibajelenségek gyorsabb észlelését, valamint megoldását is. A PLC okos eszközökben lévő elektronikus alkatrészek emellett kevésbé romlanak el, ami csökkenti a leállási időt és az így keletkező kiesést is.  

Rugalmasságban elsőosztályúak

A termelő cégek esetén fontos a rugalmasság, hiszen előfordulhat, hogy egy egész gyártósort át kell állítani, ha a kifutó termék helyett más kerül gyártásba. Ilyenkor jönnek jól a PLC okos eszközök, hiszen könnyebben testreszabhatóak és átprogramozhatóak, mint a mechanikus rendszerek.

A PLC okos eszközök energiatakarékosabbak 

Az intelligens vezérlés és a PLC okos eszközök segítségével energiahatékonyabb rendszer építhető fel az ipari automatizálás során. Az energiafelhasználás csökkentése az optimalizált funkciókban rejlik, hiszen a szenzoros visszacsatolással nincs feleslegesen elvégzett mozdulat. A PLC-k emellett alacsonyabb energiafogyasztással működnek, mint a mechanikus vezérlőrendszerek.

Magasabb minőségellenőrzés jöhet létre

A gyártásban fontos szempont még a minőség, hiszen ebben az esetben lesznek elégedettek a termékkel a végfelhasználók. A legtöbb üzemnek van saját minőségbiztosítási részlege, a PLC okos eszközök pedig nagyban megkönnyítik a munkájukat. Az automatizált hibajelzések, a hibás termékek érzékelése és az automatizálható koordináta-mérőgépek ugyanis mind-mind a PLC okos eszközöknek köszönhetőek.

Amennyiben PLC okos eszközöket keres a gyártás automatizálásához, úgy érdemes körülnézni a nagyobb forgalmazók között. A Lenze termékkínálatában szinte mindenféle vezérlőt, IOT átjárót megtalálhat, amire szüksége van a PLC okos eszközökkel kapcsolatban!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!