Stipsicz András és Pál Csaba akadémikusok elnyerték az Európai Kutatási Tanács Advanced Grantjét

IT/Tudomány, 2024.04.11

Stipsicz András matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagjának és Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács (ERC) az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet - közölte az MTI-vel az MTA csütörtökön.

Az Európai Unió (EU) legjelentősebb, felfedező kutatásokat támogató szervezete, az Európai Kutatási Tanács csütörtökön tette közzé Advanced Grant pályázata nyerteseinek névsorát. A benyújtott 1829 pályázat közül 255 (13,9 százalék) nyert el összesen 652 millió euró (254,11 milliárd forint) támogatást.

A nyertesek között Stipsicz András (HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, MTA Kiváló Kutatóhely) Fizikai és műszaki tudományok kategóriában, Pál Csaba (HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont, MTA Kiváló Kutatóhely) pedig Élettudományok kategóriában folytathat kutatócsoportjával ötéves kutatási programot az uniós szervezet támogatásával - írták a közleményben.

Stipsicz András az alacsony dimenziós topológia és a kontakttopológia szakértője, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója, aki korábban már elnyerte a hazai Élvonal- és a Lendület-pályázatok támogatását, és 2012-ben egy ERC Advanced Grantet is.

A tájékoztatás szerint támogatást nyert kutatási programjának címe Knots and Surfaces on four-manifolds (Csomók és felületek négydimenziós sokaságokon). Mint írták, a négydimenziós sokaságok meglehetősen furcsák más dimenziós sokaságokhoz képest, ugyanis számos érdekes jelenség van, amelyek csak négy dimenzióban fordul elő.

A 2 millió eurós (több mint 779 millió forint) támogatással induló projekt fő célja olyan módszerek és megközelítések kidolgozása, amelyek segítségével jobban meg lehet érteni ezeket a különleges objektumokat. Megközelítésükben a legfőbb újdonság a csomóelméleti módszerek szisztematikus használata.

Pál Csaba a HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója, aki két alkalommal is elnyerte a Lendület-ösztöndíjat, és immár harmadik alkalommal nyeri el az ERC támogatását (2008: ERC Starting Grant és 2015: ERC Consolidator Grant).

Az öt évre szóló, 2,5 millió eurós (974,35 millió forint) támogatással kutatócsoportjával az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának háttérmechanizmusaira fókuszál. Kutatásaikkal azt vizsgálják, hogy a kórokozók ellenállóképessége kialakul-e laboratóriumi körülmények között, és ha igen, milyen mechanizmusok révén. Molekuláris adatbázisok felhasználásával tervezik igazolni, hogy az ellenállóképességet biztosító, laboratóriumban megfigyelt mutációk már ott vannak a természetben és a kórházakból származó baktériumokban is. Emellett talán a humánbélflóra hasznos baktériumai is tartalmazzák őket. A kutatók eredményeik alapján javaslatokat tesznek arra, hogyan lehetne jobb antibiotikumokat fejleszteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!