Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében

IT/Tudomány, 2022.01.17

Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem a volt Győri Keksz- és Ostyagyár kockaépületében, a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban nyert 6,7 milliárd forintos támogatásból valósítják meg.  

Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a fejlesztés első ütemének alapkőletételén mondott beszédében kiemelte, a kormány létrehozott egy 2700 milliárd forintos fejlesztési programot a magyar felsőoktatás fejlesztésére, amelynek egyik célja az, hogy az egyetemeket bekapcsolják a gazdasági környezetbe.

Ennek az eszközei a tudományos és innovációs parkok, amelyek megteremtik a kapcsolatot a felsőoktatási és a gazdasági szereplők között - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a győri egyetem két ilyen science parkot is működtet, a győri mellett egyet Zalaegerszegen, és remélte, hogy Mosonmagyaróváron is kialakítanak egyet az élelmiszergazdasági technológiához kapcsolódva.

Felidézte, hogy az egyetem lassan, ugyanakkor biztosan kezdett el építkezni évekkel ezelőtt, amikor a műszaki területen erősített. Azóta átvette a mosonmagyaróvári mezőgazdasági- és élelmiszertudományi kar működtetését, Zalaegerszegen, a Zalazone tesztpálya mellett építi a campust, Budapesten felnőttképzési központot működtet és az elsők között fogadta el a működésistruktúra-váltást - sorolta.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője mérföldkőnek nevezte az egyetem és a város életében is a négyezer négyzetméter alapterületű park létrehozását.

Hozzátette, hogy a győri egyetem az ország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye, amely szoros kapcsolatban van a helyi és környékbeli vállaltokkal és tudástőkét ad át a fiatal vállalkozásoknak.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a győri és zalaegerszegi tudományos és innovációs parkok innovatív és kreatív platformként új alapokra helyezik a vállalati kapcsolatokat, tovább erősítve az egyetem nyitottságát.

A győri parkban a régió fejlődését az egyetem fő kutatási területeire építve kívánják ösztönözni, amelyek spektruma a műszaki, informatikai és kreatívipari területektől az élelmiszertudományig terjed - mondta.

Hozzátette, hogy az együttműködések segítik az innovációs ökoszisztéma megteremtését, további startup és spinoff cégek létrehozását, megerősödését, valamint az újabb innovációk létrehozását.

Knáb Erzsébet hangsúlyozta, hogy a fejlesztés révén a partnerekkel együtt hozzájárulhatnak Magyarország jövőbeni fejlődéséhez.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem az egykori győri kekszgyár épületében
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!