Tudományos Tanácsadó Testület segíti a jövőben az MMA MMKI kutatási projektjeit

IT/Tudomány, 2023.06.29

A Hild-villában tartotta meg első, alakuló ülését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) Tudományos Tanácsadó Testülete, melynek feladata, hogy a tudományos kutatások tervezése, kutatási stratégia kidolgozása és a kutatásszervezés irányítása során segítse az intézet igazgatójának munkáját - olvasható a kutatóintézet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a testület június 27-én tartott alakuló ülésén az MMA MMKI tudománystratégiai arculatáról, a kutatások főbb jövőbeli irányairól esett szó ismert szaktekintélyek bevonásával.

A testület többek között a művészeti ösztöndíjprogram dokumentálását, kutathatóvá tételének fontosságát, a művészeti és művészettel nevelés jó gyakorlatainak gyűjtését, továbbá a technológiai újításokra, a kortárs művészeti eszközök változásaira összpontosító kutatások témáját emelte ki.

A közlemény szerint a testület szükség szerint, de legalább negyedévente ülésezik, és véleményezi a tervezett kutatási projekteket, a távlati kutatási terveket, irányokat, továbbá az igazgató felkérésére az intézet tudományos kutatási, kutatásszervezési tevékenységének más kérdéseiben is véleményt mond.

Az alakuló ülésen részt vett Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Richly Gábor, az MMA főtitkára, Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója, Maróth Miklós, a Tudományos Tanácsadó Testület elnöke, továbbá a testület tagjaiként többek között Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja; valamint Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának akadémikusa.

A testület ülésén az MMA MMKI igazgatója ismertette az intézet alapítása óta elért főbb eredményeket, az intézet külsős (megbízott) és belsős (közalkalmazotti) kutatógárdáját, a 2023-as munkatervet és a 2024-re eddig beérkezett kutatási ötleteket.

A testület fontosnak tartotta a kutatói hálózat és az intézményes partneri kapcsolatok további bővítését a kutatások projektalapú lebonyolításához.

Mint írják, a testületnek eseti és állandó tagjai is lehetnek, de az állandó tagok száma legalább öt fő. Az eseti tagok száma legfeljebb négy fő lehet. A Tudományos Tanácsadó Testület tagjai fele-fele arányban az MMA akadémikusai és külsős szakemberek - olvasható a közleményben.

A testület legközelebb ősszel ülésezik - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!