Új kutatócsoportot alapított a Japánból hazatért Oláh László a Wigner Fizikai Kutatóközpontban

IT/Tudomány, 2024.04.02

A Japánból hazatért Oláh László a kozmikusmüon-detektáláshoz kapcsolódó földtudományi és geotechnikai alkalmazások fejlesztésén dolgozó új kutatócsoportot alapított a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontban - közölte a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) kedden az MTI-vel.

Mint a közleményben kiemelik, Oláh László a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programja keretében tért vissza Magyarországra. Nagyenergiás Geofizika Kutatócsoportjának kutatásai többek között a vulkáni és légköri veszélyek értékelése, a bányák feltárása, az épített infrastruktúrák szerkezetének passzív és roncsolásmentes felmérése, valamint a müonok nyomkövetésén alapuló helymeghatározás navigációs és biztonságtechnikai alkalmazása területén hasznosulhatnak.

Felidézik, hogy Oláh László a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézetében posztdoktori kutatóként a müográfia vulkanológiai és ipari alkalmazásain dolgozott. A Tokiói Egyetem és a HUN-REN Wigner FK kutatás-fejlesztési együttműködésében létrehozott müográfiás megfigyelő rendszert és mérési eljárást alkalmazta a Szakuradzsima-tűzhányó vizsgálatára. Kutatásai során az egyik aktív kráter alatt megfigyelte egy vulkáni dugó kialakulását egy kitörési időszak után, majd feltárta a tűzhányó talajfelszínének mozgása és a vulkánkitörések gyakorisága közötti kapcsolatot.

Ezen kívül demonstrálta a vulkán felszínéről induló sárlavinák és a leülepedett törmelékanyagok eróziója által okozott tömegváltozás müográfiás mérésének lehetőségét is. A müográfiát ipari partnerekkel együttműködésben törmelékgátak és vasúti oszlopok szerkezeti állapotának felmérésére is alkalmazta.

A közlemény szerint a Nagyenergiás Geofizikai Kutatócsoport céljai között szerepel az óceáni litoszféra geológiájának vizsgálata ofiolitok nagyskálás sűrűségszerkezetének feltárásával, a földfelszín alatti szerkezeti és geológiai tulajdonságok jellemzése, továbbá az aktív vulkanizmus, valamint a trópusi ciklonok szerkezetének és dinamikájának vizsgálata.

A HUN-REN Központ által 2023-ban első alkalommal meghirdetett HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program keretében a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítva megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt kimagasló tudományos projektjét - emlékeztetnek a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!