Visszatértek a Földre a kínai Sencsou-17 űrhajósai

IT/Tudomány, 2024.04.30

A Sencsou-17 küldetés három űrhajósa kedden biztonságban visszatért az észak-kínai Belső-Mongólia tartományban, a Góbi-sivatagban lévő Tungfeng leszállóközpontba, miután hat hónapot töltöttek a kínai Tienkung űrállomáson - közölte a kínai állami média kedden.

A Sencsou-17 űrhajó visszatérőkapszulája helyi idő szerint kedden 17 óra 46 perckor sikeresen landolt, a fedélzeten Tang Hung-po, Tang Seng-csie és Csiang Hszin-lin űrhajósokkal.

Az űrrepülési programért felelős kínai ügynökség közlése szerint a három "tajkonauta", azaz kínai űrhajós mind jó egészségnek örvend, és az ügynökség elmondása szerint a misszió sikeres volt.

A Sencsou-17 legénységet múlt héten váltotta le a Sencsou-18 három új űrhajósa, akik szintén hat hónapig tartózkodnak a Tienkung (Mennyei Palota) elnevezésű űrállomáson, ahol különböző tudományos, űrkutatási és űralkalmazási kísérleteket végeznek majd.

A Sencsou-17 űrhajósai tavaly októberben érkeztek a Tienkungra, melynek 2022-ben befejezett építése után ők alkották a második legénységet, amely az űrállomás fedélzetére lépett.

Kína nagy összegeket fektet űrprogramjába: a kínai kormány céljai között szerepel, hogy 2030-ra megvalósítsák az emberes holdra szállást, 2035-re pedig egy kutatóbázis elkészítését tervezik a Holdon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!