Megkezdődött a Budapestre szánt spanyol CAF-villamosok gyártása

Kék hírek, 2024.01.23

Megkezdődött azoknak a CAF típusú villamosoknak a gyártása, amelyek közül az elsők idén ősszel érkeznek meg Budapestre - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a fővárosi járműparkfejlesztés annak köszönhetően folytatódik, hogy a BKK - élve az opciós lehívás lehetőségével - 2022 novemberében 20 rövid, tavaly márciusban pedig 31 (26 rövid és 5 hosszú) járművet rendelt meg a spanyol gyártótól.

Hozzátették, a spanyol járműgyártó ütemezetten halad a munkákkal: a vázszerkezet oldalának összeszerelése után a kész elemek - a szükséges ellenőrzések után - a festési részlegbe kerülnek.

A megállapodás szerint az első új járművet várhatóan idén szeptember végén lehet átvenni, majd havonta kettesével állnak forgalomba a villamosok. Az utolsó előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik meg Spanyolországból.

Kiemelték: a fővárosban naponta mintegy 330 villamos közlekedik, a szerelvények harmada 45 évesnél idősebb, azaz élettartamuk legalább 15 évvel meghaladta a vasúti közlekedésben általános 30 évet, így a cseréjük halaszthatatlanná vált.

A fővárosi villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj, CAF típusú villamos állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű érkezésével és forgalomba helyezésével olyan vonalakon is közlekedhetnek majd alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg nincs vagy csak néhány ilyen jár - ismertette a BKK.

Felidézték, hogy az elmúlt években indított járműparkfejlesztésnek köszönhetően a BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült. Az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében 2023 májusában összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba.

A BKK tavaly közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére: 2025-től ütemezetten 240 új autóbusz áll forgalomba Budapesten (köztük 90 teljesen elektromos meghajtású). Valamint a már az összes Solaris-Skoda Trollino trolibusz közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszerezni - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!