Pénzügyi segéllyel támogatja a román kormány a székelyudvarhelyi épületomlás áldozatainak családjait

Kék hírek, 2023.12.21

Pénzügyi segéllyel támogatja a román kormány annak a négy diáknak a családját, aki életét vesztette, illetve megsérült a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának részleges összeomlása miatt - jelentette be Mihai Constantin kormányszóvivő csütörtökön.

A balesetben meghalt 17 éves fiú és az azóta is válságos állapotban, kómában lévő 17 éves lány családjának 10-10 ezer lej (770 ezer forint), a két könnyebb sérüléseket szenvedett diáklány családjának pedig 8-8 ezer lej segély folyósításáról döntött csütörtöki ülésén a bukaresti kormány. A kabinet ugyanakkor további 204 balesetet szenvedett, természeti csapások által sújtott, illetve egészségügyi okok miatt rendkívüli helyzetbe került családnak utalt ki gyorssegélyt 915 500 lej értékben - tette hozzá a kormányszóvivő.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának mintegy egyharmada hétfőn dőlt össze, amikor az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült és - bár a helyszínen újraélesztették - továbbra is válságos állapotban kezelik a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán.

A két könnyebb sérültet csütörtökön kiengedik a székelyudvarhelyi kórházból, de továbbra is pszichológiai támogatásban részesülnek - közölte Zörgő Noémi, a városháza szóvivője az Agerpres hírügynökséggel. A balesetben elhunyt fiút csütörtökön temetik el szülőfalujában, Farkaslakán.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával folytat bűnvádi eljárást a beomlott diákotthonnál csatornázási munkálatokat végző cég ügyvezetője ellen, mivel a nyomozók szerint személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig leássanak az épület fala mentén, holott a tervező a jóváhagyott projektben 1,1 méter mélységű árkot irányzott elő.

László Szilveszter Sándort, a Láreno-Fa Kft tulajdonosát kedden őrizetbe vette a rendőrség, előzetes letartóztatásba helyezését azonban a marosvásárhelyi bíróság elutasította, és 60 napos hatósági őrizetet rendelt el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!