Quaestor - A Fővárosi Főügyészség szerint félrevezető a Magyar Nemzet cikke

Kék hírek, 2018.03.28

A Fővárosi Főügyészség szerint a Magyar Nemzet szerdai számában a Quaestor-ügyben megjelent írás egyoldalú, ellentmondásos és alkalmas a közvélemény félretájékoztatására. A lap azt írta, hogy a Quaestor-cégcsoport számláin - közvetlenül a bedőlés előtt - volt elég pénz a kisbefektetők vagyonának megmentésére.

Az Ibolya Tibor fővárosi főügyész által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közleményében erre reagálva azt közölték: az írás "nem csupán a büntetőeljárás során beszerzett bizonyítékokkal alátámasztható tényekkel ellentétes, de önmagával is ellentmondásos". Arra hívták fel a figyelmet, hogy a Fővárosi Főügyészség 2016 februárjában benyújtott, bizonyítékokkal alátámasztott vádirata szerint a cégcsoport ebben az időszakban már fizetésképtelen volt.

A cikk szerint 2015. február 24-én a Quaestor-cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok számláján 11,4 milliárd forint likvid pénzeszköz állt rendelkezésre. Ezzel szemben a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a Quaestor-csoportnak 2015. február 24-én azzal kellett számolnia, hogy három héttel később, 2015. március 18-án az ügyfeleknek értékesített lejáró fiktív kötvények miatt - az engedéllyel értékesített kötvényeket nem is számolva - 16 milliárd forintot meghaladó összeget kell kifizetnie - írták.

A Quaestor-csoport meglévő likvid pénzeszközei tehát ekkor már a lejáró fiktív kötvények ellenértékének kifizetésére sem voltak elegendőek, nemhogy egy másik - milliárdos kötelezettségekkel terhelt - gazdasági társaság megvásárlására - tették hozzá.

A közlemény szerint "a cikk önmagával is ellentmondásos", mert ha a Quaestor-cégcsoport 2015. március 5-én fizetőképes helyzetben volt, akkor miért lett volna szükség három nappal később a cégcsoport megmentése érdekében "reorganizációs" tervekre.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kizárólag a vádlottak állításain alapuló, védekezési taktikájuk részeként megjelent egyoldalú közlés nem felel meg a közvélemény hiteles és pontos tájékoztatására vonatkozó követelménynek, annál inkább a közvélemény félretájékoztatására alkalmas. Az igazság ezzel szemben az, hogy a nyomozás során beszerzett nagyszámú - a vádlottakat erősen terhelő - bizonyíték mellett a vád a tárgyalási szakban az eddigi bizonyítási eljárás alapján is tovább erősödött - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!