Szkripal-ügy - Moszkva: a nyomozást a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében kell lefolytatni

Kék hírek, 2018.04.17

A vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretei között kell kivizsgálni Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésének ügyét - jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában.

Grusko a G7-csoport külügyminisztereinek hétfő esti ottawai felhívására reagált, amely azt követelte Oroszországtól, hogy adjon válaszokat a Salisburyben elkövetett merénylettel kapcsolatban.

"Mi beindítottuk az összes mechanizmust az OPCW-n (a Vegyifegyver-tilalmi Szervezeten) belül. Ha komolyan fel akarjuk deríteni az ügyet, akkor az egyezmény rendelkezéseire kell támaszkodnunk. Mi végig szándékozunk menni az úton" - mondta a diplomata.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva "szimmetrikus" választ adott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!