Emléktábla elhelyezését engedélyezte Nyemcov egykori lakóházán a moszkvai önkormányzat

Kék hírek, 2018.02.22

Emléktáblát helyeznek el Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus egykori belvárosi lakóházán - közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön, néhány nappal a merénylet harmadik évfordulója előtt, a VKontaktye közösségi oldalon.

Az emléktábla elhelyezését a Malaja Ordinka 3. címen található házon Kszenyija Szobcsak kezdeményezte, aki a Polgári Kezdeményezés elnevezésű párt jelöltjeként indul a március 18-i elnökválasztáson. Szobjanyin szerint az önkormányzat illetékes bizottsága csütörtökön hagyta jóvá a politikus emlékének közpénzből való megörökítését.

Borisz Nyemcovot, aki Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök-helyettes és kormányzó is volt, 55 éves korában, 2015. február 27-én éjjel lőtték le a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A bíróság fegyházbüntetésre ítélte a gyilkosság csecsen nemzetiségű vádlottjait: Zaur Dadajev, aki ötször hátba lőtte a politikust, 20 év szabadságvesztést, bűntársai közül pedig Anzor Gubasev 19, Sadid Gubasev 16, Tamerlan Eszkerhanov 14, míg Hamzat Bahajev 11 évet kapott.

A helyzet különös politikai pikantériája, hogy Washington Moszkvát megelőzve döntött Nyemcov emlékének megörökítéséről: az amerikai főváros önkormányzata januárban döntött úgy, hogy róla nevezik el az orosz nagykövetség épületével szembeni kis teret. Moszkva vezetése viszont többször is felszámoltatta azt az ideiglenes emlékhelyet, amelyet a gyilkosság helyszínén, a Kreml közvetlen közelében alakítottak ki a politikus szimpatizánsai.

Az orosz vezetés több alkalommal is valótlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint köze lenne az ismert ellenzéki meggyilkolásához. A Nyemcov személyéhez és politikai nézeteihez közel állók azonban mindvégig kételkedtek az igazságügyi eljárás tisztaságában, és úgy vélekedtek, hogy a nyomozás nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez. Kifogásolták egyebek között, hogy a Kreml nem volt hajlandó vizsgálatot elrendelni Ramzan Kadirov csecsen vezető közvetlen környezetében.

Zsanna Nyemcova, a meggyilkolt politikus lánya többször is indítványozta Kadirov bíróság elé idézését. A csecsen vezető, aki tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, korábban "igazi orosz hazafinak" minősítette Dadajevet.

Nyemcov "bűne" gyilkosainak szemében az lehetett, hogy a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg azt a - délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó - nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Borisz Nyemcovot a '90-es években még Jelcin elnök lehetséges utódjaként is emlegették, ám a liberális politizálásnak a Putyin-érában hátat fordító, a reformokra nehezteléssel emlékező Oroszországban a többség körében már nem volt népszerű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!