Jelentősen nőtt a világ légiáru-forgalma tavaly, a gépek kihasználtsága azonban alacsony

Kék hírek, 2018.02.01

A fellendülő kereskedelemnek köszönhetően globálisan 9 százalékkal nőtt az árutonna-kilométerben mért légiáru-forgalom tavaly, a megelőző évi 3,6 százalékos ütem kétszeresénél is gyorsabban, az iparágban azonban továbbra is gondot jelent a járatok alacsony kihasználtsága - derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott kimutatásából.

Alexandre de Juniac, a szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy bár 2010-óta a legjobb évét produkálta a szektor, és a világkereskedelem 4,3 százalékos bővülési rátáját is messzemenően meghaladta, de az alacsony kihasználtság a hozamokra is nagy nyomást helyez. Az IATA a kedvező bizalmi index és az e-kereskedelem, valamint a gyógyszerszállítás folyamatos bővülése ellenére a tavalyi kiugró ütemnél lassabb, 4,5 százalékos, de "egészséges" növekedésre számít 2018-ban.

A legnagyobb mértékben Afrikában nőtt a szektor teljesítménye, 24,8 százalékkal bővült a szállított áru mennyisége és a járatok kihasználtsága is itt nőtt a legnagyobb, három százalékpontos mértékben, de az átlagos töltöttség még mindig az afrikai járatoknál a legalacsonyabb, mindössze 25,7 százalék. A legjobb, 56,1 százalékos kihasználtsággal az ázsia-óceániai járatok üzemeltek, Európában 46,4, a Közel-keleten 44,9, Észak-Amerikában 36,5, Dél-Amerikában pedig 34,2 százalékos töltöttséget mértek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!