Jellemzően nők az áldozatai az ausztriai muzulmánellenes támadásoknak

Kék hírek, 2017.03.28

Jellemzően nők az áldozatai az ausztriai muzulmánellenes támadásoknak, amelyek száma 62 százalékkal növekedett az előző évi adatokhoz képest - olvasható a Die Presse című osztrák lap keddi számában közölt felmérésben.

2015-ben 156 feljelentést regisztráltak, míg 2016-ban 253-at. A tavalyi esetek jellemzően köztéren vagy közlekedési eszközön történtek, elszenvedői 98 százalékában nők voltak.

A legutóbbi adatok szerint 79 esetben szóbeli támadás történt, 75 alkalommal gyűlöletbeszéd hangzott el, 31 bejelentés muszlim intézményekkel szembeni agresszióról, 13 gyűlöletből elkövetett bűncselekményekről, 11 feljelentés pedig diszkriminációról szólt.

A felmérést az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGiÖ) egyik szakmai szervezete végezte. A szervezet elnöke, Elif Öztürk elmondta, hogy nőtt a muszlimokkal szembeni negatív megítélés, a leggyakrabban elhangzó vádak a beilleszkedés hiányáról, az erőszakosságra való hajlamról, a nőellenességről és az európai értékek elutasításáról szólnak.

A Die Presse cikke szerint több bejelentést, elsősorban iskolai konfliktusokat azonban nem regisztráltak, mivel az érintettek féltek az írásban tett feljelentés következményeitől.

A jelentés szerint a szóbeli támadások esetében 30, míg a fizikai bántalmazások 50 százalékában érkezett segítség, így az aktív polgári szerepvállalás nem változott a 2015-ös adatokhoz képest. Emiatt a szervezet útjára indított számos kurzust, amelyek az iszlámellenesség kezeléséről szólnak.

A Zara nevű osztrák civil szervezet múlt héten közzétett vizsgálatából szintén az derül ki, hogy a rasszista indíttatású esetek száma nőtt Ausztriában. Eszerint míg 2015-ben több mint 900, addig tavaly több mint 1100 ilyen eset történt, ezek harmada az interneten zajlott. A 2010-ben elkövetett a rasszista támadások mindösszesen tíz százaléka történt a világhálón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!