Lengyel kormányszóvivő: Beata Szydlo még néhány napig kórházban marad

Kék hírek, 2017.02.13

Még néhány napig kórházban marad pénteki autóbalesete után Beata Szydlo, de állapota folyamatosan javul, teljesíti miniszterelnöki feladatait - közölte Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő a varsói katonai kórház előtt hétfő délután megtartott sajtóértekezletén.

A kórház igazgatóságának közleménye szerint, melyet Bochenek olvasott fel, a miniszterelnök sérülései nem tettek szükségessé sem sebészeti, sem más invazív beavatkozást, és a kezelőorvosok folytatódó stabilizációt állapítottak meg egészségében. A gyors felgyógyulás útján van - áll a közleményben.

A kormányszóvivő elmondta: a jelenleg gyógytorna és folyamatos orvosi megfigyelés alatt álló Beata Szydlo a kórházban is teljesíti kormányfői feladatait, találkozott kabinetje több tagjával, illetve telefonos kapcsolatban is van a munkatársaival. A kedden esedékes kormányülést Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes fogja vezetni.

Az 53 éves Beata Szydlót péntek óta ápolják a varsói katonai kórházban, ahova a dél-lengyelországi Oswiecimben szenvedett autóbalesete után került. A kormányfőt szállító autó sofőrje egy Fiat Seicento előzése közben irányváltásra kényszerült, és járműve egy útszéli fának ütközött.

Az esemény körülményeit a lengyel ügyészség vizsgálja, előzetesen a Fiat Seicento 21 éves sofőrjét gyanúsították meg a baleset okozásával. A rendőrség közleménye szerint hibáját a fiatalember is bevallotta.

Jaroslaw Zielinski lengyel belügyminiszter-helyettes hétfőn közölte: a baleset kapcsán vizsgálat indul a lengyel kormányőrség (BOR) szabályainak betartására vonatkozóan. Mariusz Blaszczak belügyminiszter már szombaton bejelentette: tárcája az előző kormánytól "örökölt" BOR átszervezéséről szóló törvényen dolgozik. Blaszczak a hétvégén éles szavakkal bírálta a baleset után egyebek között közösségi portálokon, valamint egyes ellenzéki politikusok szájából is elhangzott viccelődő kommentárokat. Utalt az utóbbi hetekben szervezett utcai tüntetések során a kormányzó párt politikusait, köztük a miniszterelnököt is érő szóbeli támadásokra, illetve mozgásuk korlátozására.

Beata Szydlo karambolja után több biztonsági szakértő is hiányosnak minősítette a BOR működését, emlékeztetve többek között arra a tavaly márciusi, sérülésekkel nem járó balesetre, melynek során Andrzej Duda elnök kocsija gumiabroncs-repedés következtében árokba csúszott, továbbá a lengyel nemzetvédelmi minisztert szállító konvoj januári végi, nyolc személygépkocsi koccanásával járó balesetére.

A lengyel ellenzéki Polgári Platform és Modern (Nowoczesna) pártok hétfőn Szydlo balesete ürügyén a belügyminiszter leváltását követelték. Azzal vádolják a politikust, hogy az általa ellenőrzött BOR-ban az utóbbi évben végrehajtott kádercserék folytán az állam biztonságát veszélyeztető "káosz" keletkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!

Ezt olvasta már?

Kövess minket a Facebookon!