Koronavírus - Kinyithatnak a diszkók egy német tartományban novembertől

Koronavírus, 2020.09.15

Újra megnyithatnak a koronavírus-járvány miatt bezárt zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók novembertől Szász-Anhaltban - közölte kedden a németországi tartomány kormánya.

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) viszonylag mérsékelt terjedése és a lakosság fegyelmezettsége révén az élet "széles területeit lehet visszahelyezni a szász-anhaltiak saját felelősségi körébe", vagyis egyre több korlátozó intézkedést vonnak vissza - közölték Magdeburgban a tartományi kormány ülése után.

Az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett csütörtöktől, szeptember 17-től legfeljebb 500 fő, november 1-jétől pedig 1000 fő részvételével lehet rendezvényeket tartani zárt térben. A résztvevők regisztrációjával gondoskodni kell arról, hogy fertőzés esetén feltárható legyen a vírus terjedésének útja. Az ezer főnél nagyobb tömeget vonzó sportversenyek és kulturális rendezvények megtartására külön engedélyt kell kérni a területet felügyelő tárcától és az egészségügyi minisztériumtól.

November 1-jétől "a klubok és diszkók számára is ismét lesz perspektíva" - áll a közleményben, amely szerint a szórakozóhelyek legfeljebb 60 százalékos kihasználtsággal működhetnek majd, és ugyancsak regisztrálni kell a vendégeket, akiknek be kell tartaniuk a legalább másfél métert előíró távolságtartási szabályt.

A hagyományos karácsonyi piacok, vásárok megtartására is lesz lehetőség, ha a járványhelyzet megengedi, de ehhez a rendezőknek ki kell dolgozni egy higiéniai tervet a vírus terjedésének megakadályozására - tették hozzá.

Szász-Anhalt a 16 tartomány közül az első, ahol már a zárt térben működő szórakozóhelyek újranyitására készülnek. A 2,2 milliós tartomány a kevéssé fertőzött térségek közé tartozik Németországban. A helyi hatóságok keddi adatai szerint egy nap alatt 7 új fertőzöttet regisztráltak, így a járvány kezdete óta 2369 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t. Közülük 347-en szorultak kórházi ellátásra, a járvány 66 áldozatot szedett.

Az egész országban egy nap alatt 1407 fertőzöttet regisztráltak, ami nagyjából megfelel az augusztus eleje óta tapasztalt szintnek. Az igazolt fertőzöttek száma így 261 762-re emelkedett. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 17 800 körülire becsüli a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI). A fertőzés okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 12-vel emelkedett, 9362-re.

A járvány első, tavaszi hullámához képest jelentős különbség, hogy a napi esetszám augusztus elején indult növekedése nem terhelte meg számottevően az egészségügyi ellátórendszert. Ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartása szerint a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy közül csupán 236-on kezelnek Covid-19-ben szenvedő beteget, holott a járvány eleje óta már 17 ezernél is több ilyen eset volt a németországi kórházak intenzív osztályain.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!